Rondo Tomačevo je zakon!

O smiselnost rondoja Tomačevo, njegovi semaforiziranosti in na sploh prometni ureditvi je bilo napisanega že marsikaj. Predvsem negativnega. Sam pa si sedaj upam zatrditi, pa pol leta preiskušanja, da se je pretočnost bistveno povečala. Moja vsakodnevna pot gre zjutraj od Trzina proti Žalam, popoldne pa nazaj. In čakanje pred rondojem je sedaj bistveno krajše kot pred enim letom. Takrat so se kolone začele praviloma že pred križiščem z Brnčičevo, danes pa ne čakam več kot en interval.

670x420_rondo5

V bistvu sem takšen občutek dobil že neposredno po odprtju prenovljenega rondoja, samo takrat so bile počitnice in je bilo zaradi manj prometa čakanje bistveno krajše. Nato pa je prišel prvi september ter prvi jesenski dež, kolone se pa še kar niso podaljševale. Tudi po prvem oktobru, ko se množicam zaposlenih pridružijo še motorizirani študentje, je bila čakalna doba še vedno bistveno krajša kot prej.

Pa to ni le moj občutek. O mnenju glede rondoja sem povprašal tudi dva taksista, s katerima sem se vozil v zadnjem času, in sta potrdila moja opažanja glede pretočnosti. In, če kdo pozna razmere na cestah, so to prav gotovo taksisti.

Od odprtja se je baje ultra inteligentni semaforski sistem že parkrat razsul, kar je vodilo v kaos na omenjenem krožišču. Verjamem. Sam pa pri tem nisem bil udeležen, tako da moje mišljenje o krožišču ostaja neomadeževano. Gužvo ob velikem dogodku na stadionu pa sem doživel in res je bilo zabasano. Ampak to je pač v skladu z pričakovanji. Ko bodo dokončali Titovo cesto bo morda malce bolje, bistveno pa ne bo. Količina pač dela svoje.

Seveda me občasno, ko se moram sredi krožišča ustaviti zaradi rdeče luči, spreleti, da se to na normalnih krožiščih ne dogaja, in da tam lahko pičiš brez ustavljanja, ko si enkrat not. Ampak, če ob tem pomislim na vse kolone pred semaforizacijo, ki so se začele v bistvu že v Trzinu, s temu le nasmehnem in stoično počakam.

Vsake toliko časa se res znajde gor tudi kakšen zbegan voznik, ki se ni postavil na pravi pas, pa potem malce luta in se išče, ampak daleč od tega, da bi bil to reden ali celo nevaren pojav.

Jutri bo seveda spet kaos. Pa ne zaradi krožišča. Ampak ker bo pač sneg. In bomo vozniki spet nepripravljeni. Jaz prav gotovo, ker so zimske gume še kar na podstrešju. Res pa se v primeru, da bo cesta zasnežena, ne bom silil nanjo. Krivi bodo pa itak cestarji. Tako pač je.