Digitalna TV – DVB-T – lajkam

V bistvu me prehod na digitalno oddajanje televizijskega signala ne zadeva prav veliko. V osnovi imam IP TV od T-2, poleg tega pa v hiši še koax od Telekoma (ja, prav ste prebrali). Ampak od kar sem slišal za digitalno TV, se mi zdi to pač zanimivo in sem že pred leti nabavil USB TV tunner, ki je podpiral analogno in digitalno TV. Tako da sem že pred več kot dvema letoma v Franciji videl kako to izgleda. In bil navdušen.

Slika je bila odlična. Spored vgrajen. V tistem kampu sem imel na voljo več kot 20 kanalov. In nekateri so bili plačljivi. Kar le kaže na to, kaj vse ta sistem podpira. Z enako opremo sem kjerkoli sem bil, dobil največ par analognih kanalov, kjer je bila slika praviloma zanič – ker je pač antenica bolj švohotna.

Ko pa sem v soboto, na obisku v Črnomlju, videl kako to izgleda sedaj pri nas, sem bil znova prijento presenečen. Konkretno v Črnomlju, bodo sedaj z isto anteno dobili več kanalov in prav vsi imajo čisto jasno sliko. Odlično!

Pa ne samo to. DIGIBOX HD 1000, ki ga potrebujemo (ali kakšnega podobnega), če želimo sprejemat digitalno TV s starim televizorjem, ki tega še ne podpira, ima tudi USB port. Na katerega lahko priključimo USB disk. In sprejemnik se kar naenkrat spremeni v videorekorder. Lahko posnamemo kar želimo, vmes pa gledamo drug kanal. Uporabno. In brez nepotrebnega kompliciranja oz. dodatne opreme.

PS: Ker imamo v sloveniji MPEG4 kodiranje digitalne TV in ne bolj običajnega MPEG2, žal moj USB TV tunner ni več uporaben.