Beda modernih “programov”

bit.ly je eden od skrajševalnikov urljev, še posebej primeren za twitter, kjer si pač omejen s številom znakov, ki ti jih je blagovoljeno čivkniti. Pravim mu program in ne spletna stran, ker ga pač uporabim, da nekaj naredim, ne pa da pogledam. Še boljši izraz bil recimo servis. Ampak ni to bistveno.

bit.ly si zapomni tisto, kar si skrajšal. Tako da lahko čez kakšen dan pogledaš koliko ljudi je kliknilo kakšen tvoj skrajšan link. Po pravici povedano tega niti nisem gledal. Enkrat sem, da sem videl kaj se da videti. Lepo je delovalo, ne da bi se bilo potrebno registrirati in prijaviti.

Ampak na strani hkrati omenjajo, da, če se prijaviš, boš lahko videl vse. In sem se registriral. In PUF izgubil vse dosedanje linke. Moj seznam je prazen. Registriran imam sedaj manj kot prej. Svašta. Saj verjamem, da bodo na novo skrajšani linki mi ostali. In še več, verjento jih bom lahko potem pregledoval tudi na drugih računalnikih. Ampak obstoječi so pa žal izginili. Ali jih res ne bi kazalo mi prenesti v moj račun?

Zadeva je še toliko bolj smešna, ker če se sedaj odjavim, lahko prejšnji seznam vidim :-)) Skratka, vse lepo hranijo. Da bi pa ponudili prenos v okvir mojega na novo registriranega accounta, jim pa še ni prišlo. Škoda.

PS: Moj priljubljeni skrajševalnik je bil sicer pest.si. Ki pa je žal šel na smetišče zgodovine.