Ministrska povprečja

Finance pišejo o novi Gasparijevi genialni ideji:

Omenimo še, da je v pripravi druga Gasparijeva ideja, in sicer uvedba posebnega davka, ki bi obremenil banke, ki bi podjetja kreditirale manj od povprečja sistema.

Pri vsaki, koliko toliko normalni statistični porazdelitvi si bodisi pod, bodisi nad povprečjem. Narava je uredila nekako tako, da jih je ponavadi pol pod povprečjem, pol pa nad. Seveda so tudi drugačne porazdelitve, ampak ponavadi je pač tako.

In, če recimo uvedeš kazen za tiste pod povprečjem, recimo tri po riti, se bodo kaznovani malce popravili, morda celo prešli preko povprečja, ampak žal s tem tudi dvignili povprečje. In znova jih bo cirka pol pod povprečjem. In lahko nadaljuješ kolikor časa hočeš, nikoli ne bodo VSI nad povprečjem.

Kaj bi realizacija te briljantne ideje prinesla? Podjetja, ki kreditirajo manj od povprečja, bi bile soočena z grožnjo davka, in se jim bi splačalo dati tudi kredite, ki jih sicer ne bi dale. Ker bi navkljub večjemu tveganju še vedno bile na boljšem, kot če bi plačale kazenski davek. Kar pa seveda pomeni slabši kreditni portfelj banke.

In ali ni ena glavnih težav na finančnem trgu ravno slab kreditni portfelj bank? In gospod Gaspari bi to rad še malce pojačal?

In s tem bi seveda ta banka povišala povprečje stopnje kreditiranja, in sedaj bi bila na vrsti druga banka, da sprejme naslednjo slabo stranko. In po parih krogih dviganja ste lahko brez skrbi, da se bodo pojavili prosilci za kredit, katerih edini namen bo izkoristiti ta davčni pritisk na banke. No, ampak potem itak Gaspari prišel z kakšno novo idejo. Da se lahko recimo zakreditirajo le tisti, kis o zakreditirani manj od povprečja. Kam to vodi, pa naj si vsak sam izračuna.

Sicer pa bi ta genialna ideja verjento šla mimo mene čisto neopažena, če se nekja podobnega ne bi že zgodilo enkrat prej. Namreč gospod Mramor, je nekoč predpisal, da noben vzajemni sklad ne sme imeti več sredstev od povprečja vseh skladov. Tisti, ki so nad povprečjem, morajo ustaviti prodajo točk, se mu je zapisalo, če se prav spomnim. Kar je takrat konkretno pomenilo ustavitev vplačil v en konkreten sklad, ki je tudi zato prišel v težave. Ni namreč šala, če ti ustavijo dotok sredstev, hkrati se pa zaradi propagande poveča število izplačil, Slovenski finančni trg je pa itak tako majhen, da izplačilo žepnine miljonarjevemu sinu malodane sesuje.

Država je v preteklosti že spodbujala banke, da naj več kreditirajo. Zato je uvedla tudi posebne sheme. Seznam podjetij, ki so prejela ta sredstva so objavljena pri L I B E R T A R C U. Seveda je med njimi Vegrad, in ni edini, ki najetega kredita ne bo mogel vniti. To ni nič posebnega, to je normalno, če se krediti dodeljujejo politično in ne strokovno.