Malce drugačno kaznovanje

Pred časom sva s kolegom viharila možgane nad idejo, da bi bilo zanimivo, če bi tistim, ki se jim prepove vožnja avtomobila zaradi doseženega števila kazenskih točk, ponudil možnost, da namesto prepovedi vožnje vozijo z omejeno hitrostjo. Takšnim kaznovancem bi enostavno v avto namestili posebno napravico, ki bi nadzirala hitrost, in če bi kaznovani recimo prekoračil 70 km/h bi naprava javila v centralo, nato pa bi pač kršitelj dobil dodatno kazen skupaj z originalno (prepoved vožnje oz. odvzem vozniškega dovoljenja). Verjento bi takšna prisilna polžja vožnja precej bolj vzgojno vplivala na tiste s pretežko nogo, kot če so enostavno “na suhem”.

emass_scramx_bracelet

V zadnjem izvodu najboljše slovenske revije – Življenje in tehnika(*) – je zanimiv članek, da nekaj podobnega dejansko izvajajo v Ameriki. Sicer ne za tiste s pretežko nogo, ampak za tiste, ki preradi pregloboko pogledajo v kozarec. Namesto zaporne kazni, tako lahko izberejo (prisilno) abstinenco. Le ta pa se nadzira s posebno nožno zapestnico, ki sproti meri alkoholiziranost njenega imetnika. Popiti alkohol se namreč izloča na več načinov. Izločanje skozi izdihan zrak se s pridom izkorišča pri alkotestih, ki jih uporabljajo tudi naši policisti. Poleg tega pa se alkohol izloča tudi preko kože. In to meri omenjena nožna zapestnica.

Z ustrezno programsko opremo, se ugotovi, če je recimo kaznovani poiskusil med kožo in merilnik namestiti kakšno blokado, ali pa če je izmerjena raven posledica alkohola iz okolice. Recimo marsikatero čistilo vsebuje alkohol. Ali pa je obdolženec recimo na obisku v tovarni piva, morda se mu je razlil deodorans ali si ravno čisti ostanke ličila (na nožnih prstih….).

p010_1_00

Primer takšnega sistema je Continuous Alcohol Monitoring – House Arrest. Ni ravno obupno, ampak dovolj zoprno, sploh, če imaš kratke hlače ali krilo. Sicer pa kazen mora biti vzgojna.

Seveda se ob tem, sploh, ker je ideja zrasla na ameriških tleh, izvaja jo pa kolikor vidim zasebna firma, takoj porajajo Orwellovske ideje. Seveda gre za nadzor. Amapk posameznik se sam odloči. Ali se bo podrvgel takšnemu Orwellizmu, ali pa bo namesto tega preživel kakšen mesec ali dva v zaporu. Osebno se mi zdi, da je vsekakor dobro imeti izbiro. Sam bi se verjento odločil za takšno manj represivno in bolj vzgojno kazen. Kaj pa vi?

(*) – morda se bo komu zdelo da delam reklamo za revijo Življenje in tehnika. Ni se zmotil. Pa ne, ker bi od tega karkoli imel. Enostavno se mi zdi res dobra revija, znanje iz tega področja pa splošno uporabno, čeravno velikokrat podcenjeno.