i-gotU GPS tracker SUX

Ko se je moj bivši GPS logger GlobalSat DG-100 poslovil, sem iskal novega. i-gotU je obetal veliko. Je majhen, relativno velik spomina, hitro naj bi se našel, moja verzija ima celo prepoznavanje premikanja in naj bi takrat, ko miruješ, šparala baterijo in spomin.

Razočaranja so se začela kaj kmalu. Software je pač le za Windowse. In ta je zanič. Vsaj tisti del, kjer konfiguriraš svojo napravo. Narejeno je tako, da nikoli nisem prepričan ali sem jo prav nastavil. Na srečo obstaja tudi program ca Maca. igotu2gpx, ki pa zna le prikazati trenutno konfiguracijo in presneti gps tracke na računalnik, ter jih shraniti v gpx obliko. S tem potem lahko preverim kaj sem v tisti windows žalosti dejansko nastavil.

Druga moteča stvar je pa hitrost. Prenos podatkov je počasen. Med 1 in 2 minutama traja klasičen prenos gps trackov. Seveda se da počakati, ampak res deluje kot počasen posnetek.

Pa to vse bi človek še potrpel, če bi vse skupaj delovalo v skladu s tem kar obljubljajo. Da hkrati lovi in upošteva vse satelite v visnem polju, kar bi naj pomenilo natančne meritve. Prve izkušnje so bile sicer pozitivne. V avto dela, dobro dela tudi, če ga imaš recimo na smučanju v žepu, kar kaže spodnja slika.

Kaja, smučanje, Krvavec, Njivice
K. 6 let, smučanje, Krvavec, Njivice

Žal pa očitno čisto odpove v gozdu. Tudi ko je le ta še brez listov. Kar kažeta spodnja tracka.

gps1

gps2

Pri prvi sliki je za poudariti, da sem tako gor in dol šel po isti cesti. Pri drugi pa, da je bilo nastavljeno logiranje vsake 3 sekunde. In natančen pogled pokaže, da je res vsake tri sekunde zabeležil pozicijo. In to par minut enako. Kar pomeni kupe točk z enakimi koordinatami. In zraven podatek da je to rezultat 8 satelitov. In enega ventilatorja verjetno (*).

Saj mi je jasno, da ima GPS težave v gozdu ali ozkih dolinah. Ampak noben od dosedanjih svojega dela ni opravil tako slabo kot tale. Pa če jh kar našetejem:

Vsi so delali precej bolje od te žalosti. Tudi v listnatem gozdu spomladi in poleti.

Od njih je prišel nekako takšen track kot je spodaj. Gre za isto pot kot pri zgornjem.

gps3

Skratka i-gotU odsvetujem.