Kako si uničujemo avtoriteto

Ondan sem bil na kosilu v lokalu sosedno mizo je pa zasedala relativno mlada mamica z absolutno mladim frocom. Tako okoli dveh let je imel (otrok in ne ona).

In mulc je, kakšno presenečenje, začel nekaj rogoviliti. Se pravi z vilicami udarjati po krožniku, da so zveneči zvoki zaokrožili naokoli(*). Na prvi mamicin predlog, da naj s tem glasbenim početjem prekine, se ni odzval. Nadaljeval je širjenje produkcije zvenečih zvokov. zato je mamica uporabila močnejše orožje “takoj nehaj, sicer bo stric prišel in boš videl“.

“Stric” se je nanašalo na natakarja, ki je bil po moji oceni mlajši od mamice, ampak to ni bistveno. Poglejmo raje, kako takšno zadevo dojema otrok.

Ker se na prvi mamicin “ukaz” otrok ni odzval, se je (verjetno nehote) odločila uporabiti avtoriteto druge osebe. V tem primeru “strica natakarja”. Otrok ima tipično do neznanih oseb večji respekt, ker pač ne ve kaj lahko pričakuje. To seveda lahko pomaga, in otrok uboga. Hkrati pa mu je mamica sporočila, da je čisto ok, če NJE NE uboga. Namreč prvi njen ukaz ni bil spoštovan. In ga bo seveda preslišal tudi naslednjič. Mamica ga je naučila, da to kar zahteva ONA ni relevantno, relevanto je to, kar zahteva STRIC.

In potem se bo čez pet let čudila, zakaj je otrok ne upošteva. Kako pa naj jo, če mu je sama z dejanji povedala, da je treba upoštevati STRICA in ne nje.

Seveda bo marsikdo to označil za filozofiranje. Morda. Ampak vseeno se potrudite, in malce opazujte otroke in starše v trgovinah in lokalih. Kako pogosto 3-4 letni otroci okoli levega mezinca vrtijo 10x starejše starše.

Otroci začnejo manipulacijo z prvim nasmehom. Kar seveda ne pomeni, da jih je treba sovražiti, ravno nasprotno, od prvega dne dalje, jih je potrebno spoštovati in obravnavati kot samostojne osebnosti.

* ali lahko zaokrožiš kako drugače kot naokoli?

PS: Pa bodite pripravljeni na to, da se bo otrok v trgovini po tleh metal, in da boste deležni raznih pogledov mimoidočih. Če boste pripravljeni, boste odreagirali pravilno. Sicer pa boste zelo verjetno takšno otrokovo dejanje nagradili. Le zakaj ga naslednjič ne bi ponovil?

PPS: Ravnokar sem pa srečal še en blog zapis o podobni temi, le da je vezano na šport.