Dobro jutro, gospod predsednik, en RED BULL, ali morda dva?

SL_Borut_Pahor01

Samo ugibamo lahko, kaj je povzročilo premik v Pahorjevi glavi, da izjavil, da sedaj je pa res čas za resne reforme. Ne minimalne, ampak korenite. Zdi se mi prav, da poudarim to, da je izjavil, ker to da je to spoznal si kar ne upam verjeti. Namreč do sedaj ni bilo videti, da bi z pred volitvami obljubljenimi reformami kaj prida hitel.

Kaj ga je navedlo k tej ideji? Morda sobotne delavske demonstracije, kjer je dobil jasno sporočilo da obstajajo ljudje, ki z njegovim vladanjem niso zadovoljni. Resnici na ljubo, Pahor za težke razmere nekaterih slojev ni objektivno odgovoren. Je pa odgovoren za to, da se kaj več, kot par anemičnih ukrepov proti krizi ni izvedlo. Pa še te so bili prej kot ne akademski in na kožo pisani tistim, ki se enostavno ne želijo spremeniti. Po svoje je zanimivo, da je še največje pahorjevo protikrizno dejanje, to je nižanje plač javnim uslužbencev, pripomoglo k večji udeležbi na protestih.

Pahorja bi še posebej moralo skrbeti stanje v  državni blagajni. Upad BDPja, s tem pa prihodkov in predvsem dobičkov podjetij, je ogromen. Letos je država še dobivala prilive iz akontacij, izračunanih na osnovi dobičkov pred recesijo. Naslednje leto pa bo soočena z precej nižjimi akontacijami, povrh vsega pa bo morala še vračati letošnje previsoke akontacije. Pri dohodnini zgodba ne bo tako drastična, se bo pa vsak novi brezposelni poznal tako pri zmanjšanju pobrane dohodnine, na drugi strani pa kot prejemnik raznih pomoči.

Nenazadnje so tukaj tudi graje EU, predvsem glede pokojninske reforme. Morda je pa ravno mnenje EU tisto, ki je Pahorja premaknilo.

Glede na zadnja Pahorjeva dejanja (kopačke, Avsenik, krucefix,…) pa ne smemo pozabiti na še en možen vzrok. Preveliko dozo red-bulla, ali morda še kakšne druge substance. Ja, izgleda kot provokacija, in morda to tudi je. Ampak žal te možnosti, da je Pahorjev nastop bil posledica neke trenute evforije si enostavne ne upam izključiti.

Ne pozabimo, da je Pahor reformo socialnega sistem jasno obljubljal za to jesen. Da je ob izplačilu nagrade šefu NLBja energično skočil, se zaklel da gre to le preko njegovega trupla, nato pa je vse potihnilo. Pa tudi na posnetku seje vlade, ki se je izmuznil v javnost, je jasno kazalo da je marsikdo bolj zavezan obljubam kot on sam.

Tako, da tem novim Pahorjevim obljubam ni za pripisati kakšnega večjega pomena. V bistvu to sploh ni novica. Obljub smo namreč počasi že siti. Novica bo, ko bo kakšna reforma sprejeta. Pa čeprav bo to le prvi korak proti temu da zaživi.