Mnenje iz RTVSLO: POP TV in Kanal A sta enostavno boljša

Tako meni Igor E. Bergant (novinar RTV Slovenije) v Mladini. Piše namreč “Izvirnik, ki ga v TV Dnevniku posnemajo, je pač na ogled nekje drugje.” in nadaljuje tako, da je vsakomur jasno, da se izvirnik vrti na Kanalu A (Svet) in POP TVju (24ur). Pred tem in po tem pa Igor kar obširno obrazloži težave in slabosti povezane predvsem z informativnim programom nacionalke.

Pa ni osamljen. RTV SLO, kar inštitucijo samo, moti Kmetija, ki se te dni suka na POP TVju, pišejo v Delu. “Poleg tega po njihovem ljudje zaradi oddaje, kakor so zapisali v sporočilu za javnost, ne morejo v miru uživati družinskega življenja (pri tem se sklicujejo na evropsko konvencijo o človekovih pravicah in slovensko ustavo).” Ja ti smola ti. Direktor POP TVja, pa hodi naokoli s puško in vsakega gledalca posebej prisili v to mučno gledanje Kmetije, al kaj? Dragi nacionalno interesni rtvjevci – ugotavljate predvsem to, da sami delate zanič program, zato ljudem zaidejo na Kmetijo in tam tudi ostanejo. In, če je vaš edini odgovor predlog cenzure, potem ste še v precej večjem zosu kot sem si mislil.

Izberite težjo pot. Odgovorite s programom, ki bo željnim družinskega življenja (kakor pišete) to olajšal. Morda “Kuhajte z Mariom”. Ali “Kako smo včasih ličkali koruzo”. Ali “Iz popotne malhe slovenskega ravbarja.” Sploh ne dvomim, da bi takšne ideje pri RTV SLOju padle na plodna tla. Ker so že davno izgubili stik z realnostjo, in v svoji shizofreniji lutajo od nacionalno interesnih oddaj, ki jih nihče ne gleda (resnici na ljubo so tudi zanič narejene) do kopiranja uspešnic komercialke (format dnevnika, Miljonar,…) ter neke vrste parodij realnostnih šovov. Poglavje zase pa je snemanje slovenske soap opere, ki so jo predčasno ustavili.

Pogledano malce iz razdalje, vse skupaj spominja na let muhe enodnevnice, ki se ne more odločiti ali bi šla na smeti razlit malinovec, in tako brezciljno brenči naokoli, vedno prepričana, da je tisto, kar ji je ta trenutek padlo na misel tista dolgoročna strateška usmeritev. Seveda je. Dolgoročna strateška usmeritev za naslednje 3 sekunde. In oni bi se radi prodali kot skrbnik medijskega prostora v nacionalnem interesu?

Pa saj kakšen pa naj bo rezultat, če programski svet tvorijo praktično sami družboslovci. Če se prav spomnim, ni med njimi niti enega samega naravoslovca. Kako naj takšen programski svet pripravlja program, ki bo ustrezno uravnotežen? Nenazadnje je večina prebivalstva še vedno precej bolj v realnem sektorju. Vprašanje ali je uprizoritev Agamemnonovega boja večji dosežek kot razvoj diferenciala? Dejstvo pa je, da ga precej lažje srečamo na RTV SLO, kot slednjega.

Rešitev za ta avgijev hlev katerega rezultat je lahko le to, kar dejansko pošiljajo v eter je relativno enostavna. Nacionalno interesni prvi (in edini) program, ki bo namenjen politiki, ker le te za svoj denar želijo biti servisirani. Ter agencijske novice, okrogle mize, kultura, da se pomiri dušebrižnike in art program. Za drugi program bi lahko ostal šport, ampak ta vlak so že zamudili. Šport TV 1 in 2, ga že sedaj dobro pokrivata in ga bosta še bolje. Vprašanje, če se ne bi športni kanal izhajajoč iz RTV SLOja na hitro zjokal in obupal, ter prosjačil nazaj za okrilje nacionalke.

Za drugi program bi tako prišel lahko kolaž oddaj iz National geographic in/ali Discovery channel. Izbrani in kvalitetno prevedeni. Če to že gledano ne bi bilo, vsaj poneumljali ljudi ne bi, kar za sedanji program ne moremo vedno trditi.

Tretji program, resničnostni šov slovenske politike, lahko ostane kot je. Kot večen opomnik česa je RTV SLO dejansko zmožna.

PS: Mediji so ogledalo družbe. Družbo gledujočo Kmetijo je v veliki meri pomagal ustvarjati naš dragi RTV SLO.