Windows 7 remove using windows.old

Kot sem že napovedal, sem se namenil vržt windowse 7 stran. Saj ne da bi bilo kaj narobe z njimi na malem fit-pc2-ju, ampak do Microsoftovih produktov imam nekako ambivalenten odnos (SSKJ). Pa še ne vem, če bi ga kupil, ko bi se trial iztekel. Aja, pa zunanjih USB diskov ni prepoznal.

Kako odstranitev izvedemo, in vrnemo nazaj windowse, ki jih je prijazna windows 7 inštalacija skopirala na widows.old direktorij je lepo opisano na microsoftovi podporni strani. Hudič se skriva jasno v podrobnostih. Fit-pc namreč nima CD pogona, da bi prešel v recovery mode.

Teoretična rešitev je seveda, da ga zbootaš iz USB diska. Teoretična zato, ker praktično tega še nisem počel. Vem pa da se da. Navodila kako si narediš primeren USB ključ z BartPE so tukaj. Spet se sicer malce zakomplicira, ker imam pač same mace, ta program je pa za windowse, ampak z vmware se tudi to lepo uredi.

Teoretično seveda. Praktično se je izkazalo, da tako štartani win xp-ji nimajo vseh orodij, da se popravi windows 7 boot. Zato sem pripravil še en usb disk, tokrat za inštalacijo win xp po naslednjih navodilih. V bistvu sem potreboval le bootsect, in ko sem pripravljal drugi USB ključek (na prvem sem nekaj zamočil) sem ga slučajno ugledal, pripravil še enkrat BartPE USB iz prejšnjega poglavja z bootsect, zbootal in uspešno popravil boot z bootsect.

Sumasumarum se mi sedaj prejšnji windows xp lepo zbootajo. Sedaj pa gremo naprej z inštalacijo najnovejših intelovih driverjev, ki baje podpirajo OpenGL za malčka.

PS: Zakaj vse to pišem? Ker se je izkazalo, da pogosto podobno stvar ponovim čez par mesecev in je zelo praktično, če imam kje zapisane linke do tega, kje se najdejo zadeve, ki sem jih prejšnjič uporabil.