Windows 7 on fit-PC2 – the world smallest PC

fitpc2

Sem uporabnik maca. iMaca in Macbooka. In od takrat dalje nimam neke potrebe po windowsih, čeravni jih na službenem računalniku imam, XPje. Visto sem malce pogledal, dovolj, da se mi toži po nekaterih njenih sladkorčkih, ampak MAC OSX enostavno dela kar mora. Kar je najbolj ključno.

minPC_04

Za pod TV pa sem sem si nabavil enega malčka. fit-pc2. Za gledat filme, podcasta ipd… da mi ni treba vedno notebooka priključevati. Prišel je z Win XPji. Video dela ok, tudi v Full HD načinu, moti me edino to, da nekako ni pametnega programa, ki bi delal podcast download za windows media playerja. Ker iTunes, ki podpirajo podcast, pa ne podpirajo hardwerskega pospeševanja videa, ki ga moj malček omogoča, in rezultat je kilav.

Inštaliral sem tudi ubuntu linux. Inštalacija gladka. Na koncu sicer linuxovsko kompliciranje, ampak brez težav. Vse deluje. Nisem pa še veliko sprobal, razen VLCja.

Win XP je imel tudi težave z OpenGL zato XBMC ne deluje. Ker sem slišal veliko lepega o Windows 7, sem se odločil da probam. In to ravno na dan svetovne premiere. Ne vem zakaj sem mislil, da je Windows 7 že par mesecev zunaj in tako utečen OS. In potem po svoji inštalaciji vidim da sem se v bistvu pridružil svetovni premieri. Krasno :-)

Windows 7 tudi na najmenjšema PCju na svetu, deluje dobro. Je kar odziven. Direktno po inštalaciji sicer ni poznal vgrajenega grafičnega čipa, in je bil zato v standard VGA načinu, z prvim updateom, ki je trajal dlje kot inštalacija, pa se je uredilo tudi to. WLAN je delal iz prve, LAN nisem probal. Audio je na začetku malce jamral, po inštalaciji driverjev od Intela pa je tudi to zalaufalo. Video dela enako kot v Win XP. Tudi Full HD. IR še nisem probal.

Ko sem mu probal uturiti OpenGL od intela za Win XP, pa se je po rebooto zbunil. Začel izvajati restore, po pol ure saniral zadevo in sedaj spet deluje. Je pa trajal revert kar nekaj časa.

PS: Pohvalil bi inštalacijo tako ubuntuja kot Windows 7. Oba enostavna. Windows 7 pa naravnost leti.

PPS: Kaj pa Aero? Kaj pa je to?

PPPS: Verjetno bom vrgel windows 7 stran, dal nazaj win xp. Potem pa čez kakšno leto dal Windows 7. Microsoft je znan po tem, da so redki njegovi produkti takoj uporabni. Je kar dobro malce počakati da se uležejo.