Pri pokojninski reformi nas ima nekdo za norce

V predlogu oziroma obrazložitvi sprememb pokojninskega sistema se jim je zapisalo:

Trenutno bonusi in malusi ne opravljajo svoje funkcije, ki je spodbujevanje daljšega ostajanja v zaposlitvi in preprečevanje prezgodnjega upokojevanja. Predlagane spremembe maluse in bonuse za kasnejše upokojevanje povečujejo na 0,3 % na mesec pred ali po dopolnjeno polno starostjo.

No, pa preračunajmo.

Vzemimo kar našega moškega, ki smo ga obdelali že v prejšnjem primeru. Ima 1000 EUR bruto plače, in ko bo šel v penzijo v 65 letu, mu ob 85% odmeri pride cirka 662€ penzije (mislim da še manj, ampak za ta primer niti ni važno). Če se namesto tega odloči delati eno leto več, bo po predlogu sprememb dobil 3,6% višjo penzijo. Vendar bo penzijo prejemal eno leto manj. Z upoštevanjem smrtnih tablic, lahko zračunamo, da bo suma sumarom do svoje predvidene smrti prejel cirka 1000€ MANJ penzije. Za eno leto dela več, dobiš MANJ penzije. Zelo stimulativno. In pri tem še nismo upoštevali da:

  • Obstaja cirka 2% verjetnost da bo v tistem letu umrl in penzije niti videl ne bo,
  • Bo prispevke plačeval eno leto več. In to ne le pokojninske, temveč tudi zdravstvene, porodniške, za brezposelnost pa tudi dohodnino.

Sicer bo v tem letu prejemal neto več denarja, kot bi ga s penzijo, ampak tukaj govorimo o 10-20% razliki za 100% delo. In, če bo res zanimiv za delodajalca, ki ga bo želel obdržati še eno leto, se bosta verjetno raje zmenila za kakšno drugo obliko sodelovanja. Ob prejemanju penzije.

Če se namesto za podaljšanje dela, odloči za upokojitev kakšno leto prej, pa dobi do smrti slabega jurja evrov VEČ. Ok. Morda je v primeru zgodnejšega upokojevanja, še kakšen kaheljc, da se poleg 3,6% na leto zniža tudi kakšen odmerni procent, ali kaj podobnega. To bi potem to možnost naredilo malce manj zanimivo. Samo tega ni omenjenega v tem delu gradiva.

Če vzamemo bolj radikalna podaljšanja, recimo za 5 let, so tudi “izgube” večje. Za 5 let tam okoli 8 do 10 tisoč eurov. Za moške malo manj, za čenske malo več. Pri ženskah izračunani zneski bistveno ne odstopajo.

Predlog uvaja dodatni bonus za tiste, ki ostanejo v zaposlitvi tudi po dopolnjeni polni delovni dobi. Vsako nadaljnje leto bi tako drţavljanom prineslo 2% višjo pokojnino, brez omejitev poviševanja.

V tem delu pa gre za tiste, ki bodo še pred svojim 65 letom dopolnili polno delovno dobo, ki je 40 let za moškega in 38 let za žensko, in bi si želeli delati še kakšno leto ali dve. Ker gre tukaj za 2% povišanje, nam niti računati ni potrebno. Tovrstno podaljšanje je še manj stimulativno kot prej omenjeno, kjer je procent 3,6% letno.

Kaj torej stimulira vlada s svojim predlogom? Ravno obratno, kot predstavlja. V bistvu se delajo iz nas norca. No, sicer pa se nehajmo slepiti. Za vlado je idealno, če enostavno delaš do smrti. To da prejemaš penzijo, je izgleda za njih motnja v sistemu.

PS: Če sem se pri izračunu kje uštel, bom z veseljem popravil. Sporočite morebitno napako.

Ta prispevek je drugi v seriji o pokojninski reformi. Upam da se bo pridružilo čim več blogerjev. Najprej z bolj brainstormingom, prezentacijo raznih podatkov, kasneje pa tudi z konkretnimi predlogi za spremembo predloga. Če bo kaj materiala, ga bom zbral in posredoval ministrstvu v okviru javne razprave, ki se je začela.

Vse povezano po zbrano na novi strani o pokojninski reformi.

Vabljeni k sodelovanju