Vsak peti izmed nas bo umrl preden bo prejel prvo pokojnino

Morbidno? Vsekakor pa je to dejstvo, če se starost za upokojitev premakne na 65 leto, kakor je nekako namignjeno v osnutku sprememb pokojninskega sistema. Velja pa za moškega, starega med 20 in 30 let. Vir za podatek so tablice umrlivosti iz leta 2007, ki jih mrtvo-hladno pripravlja Statistični urad Republike Slovenije. Ali Matilda sodeluje pri pripravi le teh, ni javen podatek.

In ko smo že ravno pri statistiki, dejmo se malce poigrati s številkami.

Recimo da sem star 30 let in imam 1000€ bruto plače. Za prispevke za pokojninsko zavarovanje tako namenim (v bistvu mi kar vzamejo) 243,50€ (15,5% + 8,85%). V 35 letih se bo tako nabralo 102.270€. Takrat bom star 65 let in čakalo me bo še v povprečju 15,75 let do odhoda na drugi svet. V tem času bom predvidoma prejemal 662,15€ bruto pokojnine. Pri izračunu le tega sem vzel 85% odmerno stopnjo. Kako točno to gre, ne vem, bom pa vesel, če me kdo korigira in pojasni. Tako bi dobil v povprečju 125.170€ do smrti.  Kar je v bistvu več, kot bi vplačal. Hura!

Ok. Ampak denar se ponavadi plemeniti. Še na banki ti dajo neke obresti. Na daljši rok pa obstaja še veliko več primernih naložbenih možnosti. Ponovimo izračun pri povprečni 2% letni donosnosti varčevanih sredstev.

V tem primeru se bi v 35 letih nabralo kar 147.938€ sredstev. In poštena pokojnina bi znašala 913€ in ne 662€, kot bi mi odredila država. Razlika jasno pomeni solidarnost. V bistvu lahko izračunamo stopnjo solidarnosti. Za penzijo, ki mi jo nameni država (662€) bi ob povprečnem letnem donosu zadoščalo 176,60€ prispevkov mesečno. Preostalih 66,90€ je solidarnost. Z drugimi besedami, cirka 73% prispevkov gre za mojo pokojnino, ostalo pa za “solidarnost”. Stopnja solidarnosti je torej 27%.

V kolikor računam z povprečnim letnim donosom 3% pa se stopnja moje solidarnosti poveča iz 27% na 45%. Kako ob tem razumeti tiste, ki trenutno pokojnino smatrajo za svojo pravico, ob čemer sam le 55% plačujem za svojo pokojnino, 45% pa se odpovedujem za njih.

Pri ženskah je zaradi njihove dolgoživosti izračun malce drugačen, in plačujejo bolj za sebe in manj za solidarnost. Ob 2% letnem donosu so tako 12% solidarne, ob 3% pa 34%.

Če je kdo ob tem pomislil na moje neoliberalne zle ideje, katerih končni cilj je ukinitev vsega kar diši po solidarnosti se krepko moti. Jaz sem le navedel številke, in se nisem vrednostno opredelil do njih. Če ste pomislili na kaj takšnega, ste verjento, ker se VAM zdijo številke visoke.

—-

Ta prispevek je prvi v seriji o pokojninski reformi. Upam da se bo pridružilo čim več blogerjev. Najprej z bolj brainstormingom, prezentacijo raznih podatkov, kasneje pa tudi z konkretnimi predlogi za spremembo predloga. Če bo kaj materiala, ga bom zbral in posredoval ministrstvu v okviru javne razprave, ki se je začela.

Vse povezano po zbrano na novi strani o pokojninski reformi.

Vabljeni k sodelovanju

PS: Si morda ravno ti tisti peti v vrsti? Nemci so baje streljali vsakega desetega.