Krama v nas samih in drugod

Zanalašč sem dal temu blogu enak naslov kot ga je imel podoben zapis malodane 3 leta nazaj.Letos namreč spet odvažajo kosovni material. Konkretno v Trzinu je to napovedano za sredo, 30.septembra. Ker pa med vikendom bolj težko najdem čas za odnašanje, sem pred hišo to zložil kar danes. Res da to pomeni, da bodo v prihodnjih dneh se pojavili raznorazni zbiralci, in premetali vse skupaj, ter pobrali tisto, kar je po njihovem mnenju potrebno reciklirati, ampak drugače ne gre.

Letošnjo bero krame sta začinila šotor, ki se postavi na avtomobilskem strešnem prtlažniku, star cirka 30 let. In neka asfaltno lepljiva izolacija, ki bi je bil vsak požar vesel. Od manj omembe vrednih sta se pa poslovili dve mizi, dva senčnika, likalni, želvica za otroški peskovnik. V odhajanju so pa tudi deli ene par računalnikov, DVD player ki nikoli ni videl DVDja kup zapisljivh CDjev, par preprog in krama kar tako.

Ob vsem tem je presenetljivo, kako je vsako leto, in to dvakrat, pripravljen podoben kup. Ok, včasih je malce manjši, ampak ne bistveno. In, če sem se prvih par let tolažil, da gre v glavnem za kramo ki sem jo “podedoval”, je sedaj čedalje bolj jasno, da sem med ustvarjalci te krame. Da je je čedalje več moje. Da je vse skupaj verjento že v ravnovesju. Odstranim jo toliko kot jo ustvarim. In tale kup se mi zdi za pol leta nekam velik. Prevelik.

Pred tremi leti sem to razmišljanje vezal na kramo v naših glavah. Takrat je že bilo jasno, da Janševa vlada vloge smetarja ne bo opravila. Da kljub mandatu, ki so ga dobili ne bo reform. Da ne bo obračunala s starim razmišljanjem, odvrgla stare krame, in sproščeno pripomogla k razvoju družbe. Letos je predsednik vlade Pahor. In po njegovem prvem letu vladanja, ki se je ravnokar izteklo, je ocena enaka. In takšna dejstva me žalostijo. Ko pogledaš nazaj par let, in vidiš da je vse, kar se je naredilo bilo v bistvu ustvarjanje krame, ki jo sedaj pošiljamo na smetišče zgodovine.

Res je lepo, da imamo odvoz krame 2x letno. Ko bi bilo to vsaj organizirano še za bolj mentalno kramo. Ampak spet se ponavljam.

PS: Ali je napovedana pokojninska reforma le pogrevanje že zdavnaj skisane juhe, ali gre morda za nov recept, pa kdaj drugič. Upam, da ne bo potreben enak komentar, kot je bil pred leti. Takrat se mi je med drugim zapisalo: Leta 2015 se bo tudi v naših vrstah našel sindikat, ki bo zagovarjal naše pravice. Vendar bo takrat izbruhnil upor iz vrst obupanih, iz vrst ljudi, ki nimajo več kaj izgubiti. Takrat ne bomo pripravljeni na pogajanja, o delitvi bremena. Takrat bo v naših vrstah policija, vojska in sodstvo. To je bilo zapisano 30.7.1998, in na straneh Libertarnega kluba objavljeno ponovno 7 let kasneje, zato ker se do takrat ni še nič spremenilo. In tudi od 2005 do danes se v bistvu ni. Ali bo to spremenila nova reforma, ki pa je napovedana v čas prihodnje vlade?