Video streaming za vsakogar

IMG_4211

Pred časom je Had napisal “In mogoče bodo kmalu tudi resne medijske hiše pri nas ugotovile, da se lahko naredi povsem spodoben prispevek preko telefona in se ga kasneje predvaja v etru. S tem bodo prehitele konkurenco in zmanjšale stroške, ki so v sedanjem času precej pomemben faktor. Ampak močno dvomim da se bo to zgodilo kmalu, saj imajo rajši “tradicionalne kamere” in postprodukcijo, ki vse skupaj zavleče in novica ni več zanimiva za gledalca – “prodajajo” pa jo kot vroč kostanj!”.

In slonet.tv omogoča nekaj takšnega. Vsakemu da streama, pa potem gleda kdor hoče. In tako so v nedeljo prenašali tekmo ameriškega fuzbala iz Vrhnike, kjer so ljubljanski Silwerhawksi nabili avstrijske gladiatorse. Sam sem si tekmo ogledal v živo in ob tem spregovoril par besed z tamkaj prisotnim kamermanom, ki se je matral za omogočitev neposrednega prenosa.Kar vredu kamera, povezana preko Firewire na notebooka. V bistvu dva. Ker je imel povezavo tako preko mobitela kot simobila. Pa nobena ni delala preveč dobro.

In poglejmo si kakšni so bili komentarji na takšen, niti ne tako zelo amaterski prenos (obratni vrstni red):

konec diasov ;-)

hja… sam če bi se lahk kei vidl.. bi blo tud vse suprrr!!

Ja no ja pol je pa v redu , sam nevem zakaj taka reklam ce ne dela, naj zrihtajio povezavo ali pa n ic

ma ni sans da se tle sploh da kej vidt… Vsakih pet sek. je neka druga slika.. kr preskakuje!!!

sej je blo po televiziji da v afriki golobi hitrej prenasajo podatke kot pa internet :)

ja super se mam, sam ne morem gledaz tekme ker mi tle ne dela tale povezava. pridem pa na ALP devils e na tekmo oktobra

Men tle v afriki tele stvari ne delajo, napiste postavo

Tole tok šteka da sploh ne morš normalno gledat!!!!!!

spet jaz sploh nima slike samo crno , ali bi moral kaj nalovdati, help me

sam tole so bolj diapozitivi…

Danes prenos v zivo iz Vrhnike. Upajmo da nas UMTS ne pusti tudi tokrat na cedilu :

Prav velikega entuziazma med gledalci ni ravno čutiti. In podobni komentarji so bili tudi ob prenosu iz karate tekmovanja, ki je tudi bilo na Vrhniki, le da so tam imeli WLAN.

Sem pa snemalec po sili razmer, totalno neprofesonalen.


Tatami je preveč oddaljen. Smo malo tehnično omejeni.

koji kamerman to snima…bože dragi..dejte tut kej druzga

Pa daj kameru na levo borilište borbe članice, a ne da gledamo sudije u pozadinu

Boga mu, a ma to triletn otrok kamero u rukama. Pa dajte jo vsaj normalnemu človeku, ki je kdaj gle dao kakšan Tv prenos, pa da ima pojma kaj je to čist kadar!!!!!!

A kamerman sploh ve kaj se snema in kje se kaj dogaja

zveza trenutno prekinjena kmalu spet aktivna Hvala za razumevanje

Ne me narobe razumeti. Fino je, da se najdejo entuziasti, ki pokrivajo takšne marginalne dogodke, in omogočajo ogled, pa kakršenkoli že je, tistim, ki drugače ne morejo. Ampak to je dejansko uporabno le za tiste, ki jim je dogodek toliko pomemben, da so pripravljeni požreti še tako zanič kvaliteto, tako tehnično kot vsebinsko.

Povprečen uporabnik pa bo to vse skupaj dojemal kot bug, kot napako, kot šalabajzerjenje. Zato je treba dobro pomisliti, kakšen servis se ponudi uporabnikom. Če že gremo ven z polizdelkom polnim kompromisov, WEB 2.0 način bi temu lahko rekli, poskrbimo vsaj za to, da se bodo uporabniki zavedali, da je zadeva pač beta. Oz. zasilna. Volunterska.

Good job fantje na slonet.tv, ampak da bo to dobro za kaj več kot “lej kaj se da”, da si bomo z užitkom ogledali kakšen prenos, pa bo potrebno še delati na kvaliteti.

In odgovor HADu glede resnih medijskih hiš: resne medijske hiše imajo gledalce na takšnem nivoju, da si takšnih “poceni” prenosov ne morejo privoščiti, razen, če bi res izbruhnila 3. svetovna vojna. Tudi CNN včasih vključi kakšen video klic preko ISDNja, ampak samo, če je zvok ok. Ker tako se informacija prenese, če je pa oboje zanič, …. ne vem zakaj sem se ob tem na RTV SLO spomnil.

PS: Mislim da je že več kot 10 let, odkar je kolega live streamov video preko dveh GSM kanalov iz vozečega kombija :-))

IMG_4175