Ko te vodi GPS in Nokia maps

GPS je krasna zadeva, sploh v kombinaciji z digitalnim zemljevidom in podatki o cestah. Poleg tega da nam lahko močno skrajša čas iskanja želene destinacije, nam tudi širi obzorja. Na izletu v Prekmurju smo se tako odpravili do neke Plečnikove cerkvice (ki smo jo zaradi tega kar je sledilo prestavili na jutri) in da se ne bi odpeljali mimo Term 3000, ker bi lahko K. in N. dobila predčasno neke čudne ideje o takojšnjem vstopu na kopališče, sem izbral malce bolj zavito pot. Nokia maps na moji Nokii 5800 XM je lepo pokazala pot. Vsa v isti kvaliteti kot ta, po kateri smo se pripeljali do prenočišča. Dobra vaška asfaltirana pot pač.

imgp55932

In res je tako bilo prvih nekaj kilometrov. Sicer malce hriba, ampak vse ok. Nato pa se je ob nespremenjeni klasifikaciji ceste na zemljevitu, le ta v naravi spremenila iz asfalta v vaški kolovoz. In malo kasneje v gozdni kolovoz. In še malo naprej v blatno strugo. Ker je ta del šel večinoma navzdol, na zemljevidu pa je kazalo da to niso ne vem kako velike razdalje, smo kar nadaljevali. Pač. čedalje dlje kot pelješ, težje se obrneš.

snapshot-2009-08-15-18-57-0519 km smo cirka prevozili

Tako smo imeli priložnost spoznati prave čare Prekmurja kot ruralnega področja. Baje gre tudi za najbolj suh predel Slovenije, kar pa iz podlage po kateri smo se vozili ni bilo razvidno. Prej bi rekel da gre za bolj močvirnat predel. Vmes je tudi cesta, ki je še živela na zemljevidu prenehala obstajati, in smo se prebili kar malce čez gozd, kjer je sicer nekdo že vozil pred nami, ali vsaj hodil, morda celo človek.

No, ampak tudi to je minilo. In potem smo padli na lepo asfaltirano novo kolesarsko stezo. Iz katere smo celo videli Plečnikovo cerkev, ampak se raje kar hitro obrnili proti Termam. Da se punce pač malce potolaži, zaradi ruralne avanture pač.

Sicer pa takšne težave ne prinesejo le nove tehnologije. Zadnjič sva s kolegom na Dobenu srečala dva Danca, ki sta na svoji karti imela narisano pot od Loke do Črnuč preko Dobena in Rašice. Jasno, vse v isti kvaliteti. Saj pot res obstaja, ampak v kvaliteti niha podobno kot tale moja. In nikakor ni primerna za cestno kolo, sploh ne zvečer, ko se v gozdu že itak nič ne vidi.