TEDx Ljubljana – Ideas worth spreading

O videih na ted.com, sem že večkrat pisal. In so mi bili všeč. Še več, nad marsikaterim sem bil naravnost navdušen. Zato sem se danes z velikim veseljem odeležil TEDx eventa v Ljubljani. Sicer le ta nima prav veliko formalne zveze z ted.com, imam pa zelo veliko neformalno vezo. Gre za realizacijo iste ideje v neodvisni organizaciji.

In še bolj sem vesel, da je Ljubljanski dogodek, prvi, zelo dobro uspel. Rdeča nit je bilo Izobraževanje in kvaliteta življenja v Sloveniji. Posameznim predavanjem se bom upam da posvetil kasneje, ko še malce prespim. So pa bila različna, in to dogodek še posebej obogati.

Tako se je prof. Boris Pavliha posvetil trenutnim razmeram v šolstvu, pomanjkanju vrednot, napakam staršev in njihovim pričakovanjem. Kaj je in kaj ni vloga učiteljev, in kako lahko svoje poslanstvo izpolnjujejo. Tema in vsebina pa se je lepo navezovala na predavanje Clifford Stolla (ni bil v živo pač pa video posnetek) O …. vsem … po malem. Zanimiva ideja pa je o tem, koga povprašati o tem, kakšna bo prihodnost. Kjer je seveda ključno to, kakšna bo družba in ne kakšne nove tehnične gadgete bomo imeli. In odgovor imajo … inženirji? univerzitetni profesorji? znanstveniki? programerji? NOP! Verjetno so najbližje odgovoru vzgojiteljice v vrtcih. One imajo prvi stik, z bodočimi generacijami. Zanimivo. In se kar strinjam.

dr. Andrej Bauer se je pridužil z učenjem. Njegove izkušnje, dojemanje, kako vse skupaj vidi učitelj. In kakšna je razlika med učenjem teorije topologije (je profesor na matematiki) in učenjem aikida (je trener). Sebastjan Mislej pa je dodal izkušnje in opis portala videolectures.net, ki tudi prinaša nove vidike učenja. Predavanja iz celega sveta, dostopna celemu svetu, pač ni mačji kašelj. Vse skupaj popestreno z dvema zanimivima video posnetkoma. Andrej Bauer se mi je sicer zdel nekam znan. Kratek google search pa je pokazal, da sva nekoč bila skupaj na zveznem tekmovanju iz matematike, v Sinju, daljnega leta 1988. Sicer je bil eno leto pred mano, ampak mi je nekako ostal v spominu.

Rdečo nit pa je preko videa zaokrožil tudi sir Ken Robinson o ubijanju kreativnosti v šolah (in službah). In to pove na zelo jasen način. Vsekakor vredno ogleda.

mag. Nada Rotovnik Kozjek je bila edina, ki se ni posvetila izobraževanju, in je na ta način lepo razširila obzorja dogodku, kar mu le povečuje vrednost. Udeleženka havajskega ironman triatlona, doktorica medicine in magistra znanosti je vsekakor nekdo, ki lahko kompetentno govori o zdravi prehrani, in nam da par nasvetov o zdravem življenju nasploh. Ni bila pretirano konkretna, ampak kdor je želel poslušati, je imel kaj slišatil. Odlično.

Čestitke organizatorjem za res odličen dogodek!