Eko marketing

Eko marketing je že dalj časa med nami, ampak v zadnjem času pa se mu preprosto ne moreš izogniti. Ko pa začneta freaka v diggnatinu razpravljati o idejah, da bi svoj hiter in močan avto zamenjal z nekim hibridom, in opozarjati na to, kako malo macmini pokuri elektrike, potem je jasno, da je eko mainstream. Apple o macminiju pravi tudi: “The world’s most energy-efficient desktop computer.”.image

V tem duhu je tudi mercedesova napoved hibrida, njegov 10% vstop v Tesla motors (električni speedster) pa še marsikaj se bi našlo. Recimo Elektrolux na Antarktiki.

No in sem tudi sam zapadel temu eko vzdušju, in se odločil da nabavim razdelec za računalnik, ki bo bolj eko usmerjen. Gre enostavno za to, da razdelilnik spremlja porabo na eni vtičnici (master port), in ko ta pade pod določeno vrednost, izklopi še ostale. Pri meni recimo zunanji Drobo disk in Samsungov laserski tiskalnik. Sploh laserski tiskalnik je baje kar zahtevna zadeva glede porabe toka, ker pač stalno greje tisti svoj valj, ali nekaj podobnega. In ko sem tako iskal ustrezno zadevo, sem naletel na domač produkt Iskre Zaščita. Ok, ponavadi so takšne zadeve kombinirane z prenapetostno zaščito, ampak v Iskri so šli pa še korak dlje, in dodali še USB hub. Namreč USBjev ima moj iMac odločno premalo. In sem že tako nameraval kupiti dodatnega. Ker pa to prinaša še dodatni napajalnik (takšen brez lastnega napajalnika je bolj švoh uporaben v mojem primeu) sem se temu do sedaj izogibal. Tako pa je volk sit in koza cela. Skratka naročil sem Iskra Zaščite ZES 1M+4S (45 EUR).

Sicer produkt izgleda zelo ok. Baje obstaja tudi takšen z 1 master + 5 slave vtičnicami in USB hubom. Ampak pravih specifikacij pa ni nikjer. Tako da nisem izvohal, ali gre za USB 2.0 hub ali morda 1.1? Tako da to bo presenečenje. Ampak tudi če bo 1.1 se ne bom sekiral preveč. Na mimovrste omenjajo, da je možno ščititi tudi 100mbit/sec mrežo. Pomemben je pa tudi podatek na koliko wattov se da nastaviti master trigger. Podobni izdelki pri Iskra zaščiti namigujejo na 6W. Ni pa to nikjer jasno napisano, in če je ta podatek resničen, je to zelo ok. Primerljivi izdelki pri conradu imajo spodnji prag kar malce višji.

Za izdelek dobi Iskra Zaščita +4, za marketing (predstavitev izdelkov) pa -3. Oboje se lahko še spremeni, ko bom izdelek dejansko dobil. Takrat se morda izkaž, da si izdelek zasluži -2, se pravi je marketing za +5. Upam da ne bo tako.

PS: Sedaj imamo ceno te naprave. Poglejmo kaj po ceniku Elektro Ljubljane dobimo za ta denar (GEN-I žal nima online cenika). 45 EUR / 0,06666 EUR/kWh (enotna tarifa) = 675 kWh. Če bom v povprečju zmanjšal porabo za 25W (toliko naj bi Drobo in tiskalnik kurila v power save modeu) 12 ur na dan to pomeni, da se mi bo nakup isplačal po 2250 dneh = 6 letih. Ok, kakšen mesec prej ali kasnee. Ekonomsko bi temu težko rekel “upravičena investicija”. Zato pa sem poplačan še z lastno EKO samopodobo – spet sem naredil nekaj dobrega za naš svet – pa naj je res ali ne – ravno zato gre pri EKOzadevah predvsem za marketing.