Prašičja (nova) gripa – post festum

Ok, tale gripa je zvodenela. Kakor kaže, je bilo dvignjenega veliko več prahu, kot bi bilo potrebno. In sedaj poslušamo raznorazne komentarje kako je bilo itak od samega začetka jasno da gre za nateg oz. za marketinško kampanijo kakšnega farmacevta.

Največji delež krivde vseprisotnih in vseznalih komentatorjev nosijo kajpak mediji. Mediji, ki so zgodbo pograbili, in jo napihnili ter podali naprej. Ali gre za to res kriviti medije, ki pač posredujejo to, kar ljudje hočejo slišati. In morda je bila zgodba ravno zato takšna uspešnica, ker so s(m)o se vsi skupaj naveličali že malce poročanja o finančni krizi in recesiji, in bi raje slišali še kaj drugega.

Zanimivo bi bilo videti reakcije teh istih komentatorjev, če bi se prašičja gripa razvila v drugo smer. Smer podobno španski gripi leta 1918. Verjetno bi potem isti ljudje, ki sedaj ugotavljajo da peta stopnja nevarnosti ne pomeni nič, razlagali kako nesposobno vlado imamo, da že ob prvi stopnji ni naročila novih pošilk tamifluja, in da bi itak morali imeti na zalogi za vsaj 100 dni ustnih mask za vse prebivalce po 3 na dan.

Ta primer je le še en primer več, ki nam da jasno vedeti, da je najbolje biti do informacij mrtvo hladen. Vzeti iz sporočil le informacije, pozabiti na zraven sporočena čustva in ostal balast s čimer si mediji višajo prodajo, ter nato oceniti kaj vse skupaj pomeni za mene.

Ne glede na to, kako se je razpletlo, je vseeno si dobro zapomniti, kako hitro je takšen nedolžen virusček (tako pač sedaj izgleda) se razširil po praktično celotnem svetu. Svet je pač čedalje manjši.