Jure Cekuta in afera Patria

Ok, že ko so začeli omenjati Walterja Wolfa v povezavi z Patrio, se mi je to zdelo malce čudno. Sedaj pa so v preiskavo vključili še Jureta Cekuto, uspešnega slikarja. Pa dobro, da je Walter Wolf zraven, ni nič čudnega. Je pač poslovnež z raznoraznimi vezami, in takšen pogosto prav pride, kakšen procentek pa njemu tudi. Ampak kako v to zgodbo paše uspešen slikar, nekoč tudi predsedniški kandidat.

Kar nekako nehote se potem spomnim na eno mafijsko nanizanko, kjer so se na eni dražbi kar tepli za sliko slikarja, ki je preko svoje punce prišel v mafijsko družino.

Šlo je nekako tako. Brat od slikarjeve punce, reče da bo zrihtal da gre njegova slika na dražbo v neko dražbeno hišo, v zameno pa slikar vse kar dobi več kot $5K na sliko (prej jih je prodajal po par $100) da temu dobrotniku. Čista win-win situacija. Slika gre na dražbo. In tam se dva anonimna ljubitelja slikarstva naravnost stepeta za sliko, višata ceno, in proda se po $50K. Slikar ves srečen pobaše $5K, odkarta $45K dobrotniku, in si že predstavlja, kako se mu bosta sedaj cedila med in mleko.

No, seveda pride streznitev, v obliki preiskave pranja denarja. Kako točno se je film razpletel, ne vem. Verjento s srečnim koncem, ker je itak bil bolj romantično zasnovan. Po namigovanjih Mladine, so se Cekutove slike nekoč prodajale po par 100K EUR.

Ali bo podobnega srečnega konca deležna tudi afera patria, in koga bo vse ta sreča zajela, bomo še videli.