Potrditev ideje :-(((

Včeraj sem si ogledal zadnji diggnation. In glej ga zlomka, omenila sta idejo, o kateri sem sanjal že pred cirtka pet leti (za točen datum bi moral pogledati kdaj sem bil na sestanku z Gral-iteo z Maretom). Na kratko:

  • Mobitel ima vgrajeno kamero (fotoaparat)
  • Poslikaš v trgovini črtno kodo
  • Aplikacija na mobitelu to kodo razbere, iz tega kje si (preko GSM celice ali GPS) in lastne baze ponudbe, ti pove da je enak izdelek tam pa tam ceneje.
  • Seveda ti ponudi da direkt preko mobitela ta izdelek kar naročiš, seveda ceneje.

Skratka kupuješ po Mercatorju, vmes pa naročaš preko mobitela pri recimo Tušu. Kar je ceneja pa kar direkt odneseš in Mercatorja. Ko prideš domov, te pa že čaka naročeno pri Tušu – ali pa pri kakšnem spletnem trgovcu, ki se specializira le v prodajo na ta način.

Takrat, ko sem to idejo razvijal, v bistvu mobiteli takšne moči še niso podpirali, pa tudi prenosi podatkov so bili dražji. Dandanes je situacija čisto drugačna. Obstajajo tudi baze ponudbe različnih ponudniokov, kot je recimo ceneje.si za bolj tehnično robo.

Pri teh zadevah je ažuriranje baze ponudbe verjento tisto najtežje. Trgovci namreč stremijo k temu, da potrošnik v končni fazi ne primerja preveč, ampak kupuje vse pri njih. Zato seveda cenovno konkurirajo in oglašujejo le izdelke, s katerimi se trudijo pridobiti kupce v svojo trgovino, da le te, potem kupijo poleg ugodnih tudi tiste, s katerimi v bistvu kupce nategujejo. Če bi svoje cenike dali na voljo takšnemu servisu, tega več delat bi mogli ne. Seveda pa lahko kakšen trgovec ravno v tem vidi svojo tržno nišo.

Ampak ja, kot sta ugotovila Alex in Kevin baje google phone G1 to že ponuja, ostali mu bodo sledili. Trgovina bo storila, nehote, korak naprej.

Naredimo še korak naprej?

Zakaj se bi omejili na primerjanje cene in naročanje? Zakaj ne bi to povezali z miniprojektorjem na očalih, in ko hodiš po trgovini, ti avtomatsko prepoznava črtno kodo, na očala pa projecira dodatne informacije o izdelkih, komentarje in ratinge ostalih kupcev? Nakup čipsa bo tako popolnoma nova izkušnja. Verjento tako močna, da ti bo priskutilo čips in trgovino. In se bomo čedalje bolj zatekali na tržnico brez črtnih kod.