Smučanje na Kobli

Za Koblo sem nekako zvedel kar precej let nazaj, ko je cimer Peter, bohinc, omenil da mu je Kobla najboljše smučišče. Malce lokalpatriotstva je bilo prav gotovo pri tem, ampak omenil je, da gre za smučišče z eno najdaljših prog v Sloveniji. Tako dolgo, da moraš kar z tremi sedežnicami do vrha. Pa smo šli pogledati.

Odkar je do Radovljice že skoraj cela avtocesta, si kar hitro gor. Kupit karte, in za ogrevanje enkrat na prvo vlečnico, na sidra. Precej staro. In potem na sedežnico. Hm, kar malce smo se že razvadili, ker tale tam ima verjento že ene 30 let, in temu primerno je tudi opremljena, žal pa tudi hitra. Sicer so pa vse tri sedežnice takšne. Prehod iz prve na drugo je malce neroden, se pravi moraš malce v hrib štamfat. Iz druge na tretjo je pa kar ok. 

Na vrhu je bilo na začetku megleno, kasneje pa se je spucalo. Sicer pa ni bilo krize, ker je bilo megle za prvih 100 ali 200 metrov. Sneg pa na vrhu zelo ok. Skoraj kot na Voglu :-)). Enkrat sem šel peljat od vrha do dna brez ustavljanja. Res je dolga proga :-))) Toliko, da na koncu več nisem vedel, ali me bolj bolijo stegna ali hrbet.

Iz vrha je sicer možno po smuk progi, ki je zelo ok, sploh če je sneg ok, ali po družinski, ki pa ima par zelo vredu odsekov, potem pa par dolgčasov, in na koncu še neko ravnino, kjer se je potrebno poganjati s palcami, sicer ne prideš nikamor. Sožalje borderjem, ki so tam kar reveži.

Proge so v bistvu zelo ok, nekatere tudi kar pretirano široke, žal pa je bilo tam vse bolj ledeno. Verjento jih tudi pripravljajo ne preveč, ker je ogromna površina. Minus so pa stare naprave. Sedežnice še iz časov, ko niso poznali sistemov, ki omogočajo hitrejšo vožnjo. Tako se pač cijaziš gor z 6-7 km/h. Po drugi strani pa to pomeni, da se med furami lepo spočiješ :-) Prevozil sem tako 58 km, kar je kar ok, v primerjavi s tem, koliko sem smučal v Kranjski gori – se pozna, da so punce bile v bližnjem vodnem parku.

Sicer reklamirajo tudi neko sončno plažo, ampak sonca ni bilo videti prav veliko :-)

Podatki o hitrosti in prevoženem so iz Garmina, gps track pa na gps-race.com.