Popusti in razprodaje

Kolikšen je popust v ponudbi “Vzameš 3, plačaš 2?”. Ali pri “Če kupiš 3, ti najcenejšega podarimo”. Kaj pa, če ti pri 3 kilogramih mandarin podarijo pol kile pomaranč? Pa zraven dobiš še nalepke, s katerimi lahko potem s 50% popustom dobiš ponev, ki je ne rabiš? In dodatno pike. Ki če jih zbereš dovolj, dobiš 3% vrednosti vseh nakupov kot popust pri naslednjem, za preostanek nad x pik, pa še srečko za žrebanje? In če kupiš v torek, imaš naslednji torek 10% popusta.

Še posebej je težavno je izračunati, kolikšen je popust v trgovini, ki ima polepljene stene z 50% popust, kupiš pa smučke za 85 EUR, ki so spuščene iz 99 EUR, ki so bile pred tem podražane iz 89 EUR, katerih nabavna cena je 40 EUR, pri čemer pa dobiš zraven še brezplačen naglavni trak.

Ob tako celostni ponudbi popustov, ki skoraj presega ponudbo artiklov, se skoraj 100% najde kakšen popust, ki ustreza točno vam, in vas s tem vržejo na to finto. Sam sem recimo svoj bicikel kupil 2x s 50% popustom. Prvič je bil znižan, ker je bil grd, izven mode in sezone. Nato pa še, ker je šla trgovina stečaj. Vmes so mi ukradli, in ker se mi ne da preveč ukvarjati z izbiro, sem kupil kar še 1x isti model.

Zmagovalec pri popustih se meni sicer zdi Lesnina, kjer kuhinje že vsaj 5 let ne moreš kupiti brez vsaj 55% popusta.

No in ko sem se tako zadnjič prebijal čez gužvo na razprodaji, kriza je očitno res globoka, saj je množica ljudi, ki smo očitno prisiljeni kupovati na razprodaji bila res ogromna, sem razmišljal ali se trgovini to res splača. Ali se jim splača prodajati večino časa po visokih cenah, da potem na razprodaji dosežejo res velike prodaje. Ali je povprečen prihodek višji, kot, če bi ves čas prodajali po zmernih cenah?

Verjetno je. Ker ljudje smo pač ovce. In, če bi bila prodaja po zmerni ceni vse leto, bi vse leto cincali. Tako pa nam izjemen do 50% popust, prinese tisti potreben poriv, da sprejmemo nakupno odločitev. Ko smo sicer potem pred izbranim artiklom, se morda navdušenje malce ohladi, ko opazimo da je pa naš izdelek le 15% znižan, hkrati pa nam s tem le potrdijo kvaliteto našega izbora. Saj kvaliteten izdelek se pa res ne more poceniti za 50%. Če ni toliko znižan, torej pomeni da sem izbral res kvaliteto. In bolje da kupim sedaj in dobim 15%, kot pa če počakam in morda niti toliko ne bo več.

Po moje so vsi te popusti le nategovanje trgovcev. In se jim ne prepuščam.

Sedaj moram pa končati, ker moram v trgovino, dokler so še razprodaje.