ŽiT – tehnologija britja in Gillette

Moram še malo reklame narediti za ŽiT, ker so res najboljša revija.

Radko Osredkar piše tokrat že 158-i del zgodovine tehnoloije, ki jo je tokrat posvetil britju. Pregleda s čim vse so se ljudje brili pred par 1000 leti, in kako ima izum g. King C. Gilette marketinško vprašanje. Njegov izum, žiletka, je namreč nastal po tem, ko mu je nek drug izumitelj izdal skrivnost uspešnega izuma. Uspešno je tisto, kar lahko ljudem prodaš večkrat.

Presenetljivi so tudi pogledi na Giletov patent, kjer se vidi da je žiletka v veliki meri ostala nespremenjena praktično več kot stoletje. Kako malo smo na nekaterih področjih napredovali.

Ker je pa za britje potrebna ostrina, se dr. Radko (med drugimi je bil tudi moj profesor na faksu – fizika) dotakne tudi brušenja in nato glajenja. Poučno. In mimogrede še pojasni, zakaj se brusu za koso (košnjo trave) reče oslo – vsaj v Beli krajini. Sicer pa to itak več nima veze. Kdo pa dandanes še kosi s koso.

Prejšnjič je pa obdelal eno malce bolj živilsko temo. O kruhu. Zakaj se strdi, in kako ga ponovno zmehčaš. Primerno branje za vsako gospodinjo, sploh tisto, ki ji tudi kemija ni tuja.

O vsebini iz ŽiTa sem že pisal:

PS: Saj ste se že naročili na revijo?