Polnjenje malih porabnikov z mikrovalovi

Ker se jutri odpravljam na pot trenutno filam:

  • Foreruner GPS uro
  • Digitalni fotoaparat
  • MacBook
  • Mobitel

Ob tem ni odveč dodati da ima vsak svoj polnilec. Ok, foreruner in mobitel bi lahko polnil preko USBja na Macu in potem bi bila le še dva v igri.

Ampak kar je bolj pomembno, se ob tem pojavi vprašanje, koliko časa bomo te naprave še filali na ta način. In verjento jih bo čedalje več. Ideja, ki se mi ob tem pojavlja je, zakaj jih ne bi filali preko usmerjenih mikrovalov. Baje imajo pri prenosu energije s pomočjo mikrovalov že kar 70% izkoristek. Že 70% zato, ker so baje svetlobne fotocelice tam nekje okoli 30%.

Predstavljajte si maser (kot laser le da je za mikrovalove), ki je namontiran na stropu sobe ali pisarne, in s kamero opazuje prostor. Ko zazna porabnika, ki potrebuje svežo energijo, pa mu pošlje usmerjen snop mikrovalov s čimer le ta potem polni svoje baterije.

Prva misel, ki se ob tem seveda pojavi je, kaj če vmes ta mikrovalovni žarek prekineš z roko ali kaj podobnega. Roko potisniti v mikrovalovno pečico si pač noben ne želi. Ok, seveda bi pri tem bile moči bistveno manjše kot v pečici, ampak če bi bil snop dovolj usmerjen, bi to še vedno lahko pomenilo problem.

TO se pa da precej enostavno rešiti skupaj tudi s samim iskanjem porabnika. Porabniku namreč okoli samega sprejemnika za mikrovalove damo obročasto LED diodo, ki takrat, ko potrebuje energijo, sveti v točno določeni barvi. Zakaj določeni barvi? Ker je detekcija tega pač precej enostavna. Zakaj obročasto? Če kamera vidi celoten obroč, potem lahko mirno pošilja mikrovalove v center obroča, kjer je sprejemnik. Takoj ko nek objekt (recimo roka) prekine del obroča, se prekine sevanje mikrovalov. In varnost je s tem zajamčena.

Seveda lahko preko takšne diode naprava tudi sporoči svoj ID ipd… preko česar mu potem recimo nek javni ponudnik mikrovalovnega polnjenjana recimo železniški postaji to zaračuna.

Sicer pa tovrstna rešitev ni omejena na mikrovalove. Lahko bi bila tudi z laserjem in fotocelico. Verjetno je pa osnovna težava pri teh zadevah nizek izkoristek. Pa ne zradi racionalnosti, ampak enostavno zato, ker če na majhnem področju sprejemaš energijo, katere gre par 10% direkt v toploto (izgube) je ta toplota kar malce problematična. Že tako se mobitel kar precej greje, če mu dam preveč za delat. Če pa naj bi vso energijo za par dni dobil v recimo dveh urah, bi pa verjento kar žarel.

Znanstvena fantastika ali futurizem? Bomo videli. Baje aktivno delajo na tem, da bi dali fotocelice za ekran, in tako kar celo področje ekrana (pri recimo IPhonu je to kar veliko) porabili za polnjenje baterij preko fotocelic. Še malce laserja da se ni potrebno zanašati na sonce, in smo pri moji rešitvi.