Dovoljeno orožje v šoli v Teksasu

24ur.com poročajo o tem, da naj bi bilo učiteljem v neki Teksaški šoli dovoljeno nositi orožje. Učitelji naj bi se na ta način lahko zaščitili ob morebitnem strelskem pohodu kakšnega učenca. Remember Columbine?

Kakšne so reakcije na to v Sloveniji, verjento ni težko ugotoviti. V Sloveniji vlada prepričanje, da se po ZDA sploh pa po Texasu naokoli sprehajajo kavpojci in šerifi ter oboročene tolpe, ki le čakajo kdaj bi koga pihnili. Malo morgen. Na mojem popotovanju po Texasu, nisem videl niti enega oboroženca. Ok, policaji so orožje verjento imeli, ampak ga skrivajo precej bolj kot pri nas. Da bi pa videl pri kakšne mimoidočem pa ni govora. Na verjento prisotnost orožja te spomne le tu pa tam kakšen napis, da je v lokal vstop z orožjem prepovedan.

Mi je pa po potovanju po te res veliki državi postalo jasno, zakaj imajo američani takšen odnos do orožja kot ga imajo. Gre enostavno za drugačno strukturo poselitve. V Evropi so bili vaščani predvsem v vaseh. In če je prišel kakšen rokomavh v vas delat štalo, so ga s skupnimi močmi vrgli ven ali pretepli. V Texasu in nasplošno v ZDA pa so prebivali po rančih. En ranč, naslednji čez uro ježe. In če se je rokomavh oglasil na takšen ranč, je bil farmer prepuščen samemu sebi. In je potreboval orožje. Če bi šel klicat soseda, bi bil že trikrat orošpan, preden se bi sosed oglasil.

Dandanes seveda tega problema več ni. Ostaja pa zgodovina. In tradicija.

Pa še eno zanimivost glede orožja sem zasledil v ZDA. Armed people are polite people – sem nekje zasledil. Jup. Če ne moreš biti čist 100%, da nima tvoj sodržavljan pri sebi nabit revolver, si pač malce bolj prijazen z njim. Nekako ga bolj enakopravno dojemaš. In ti na kraj pameti ne pade, da bi ga okluftal enostavno zato, ker je manji, bolj švoh in te je spavil v slabo voljo, ker se ti je malce zabil v rit. Ok, prijaznost zaradi strahu seveda ni najboljše, kar se nam lahko zgodi, vsekakor pa je bolje prijaznost kot nadutost.