Po Španiji – Valencia – kopanje

V Španiji žal nekako nismo našli ustreznega prenočišča in smo tako ponoči odfurali vse tja do Valencije, kjer naj bi pot zavila v notranjost. Da se ne bi od morja poslovili kar tako na hitro, smo lepo prespali na bencinski črpalki (v in ob avtu), kar me je malce spomnilo na moje prejšnje potovanje po teh krajih na Expo 98 . Kjer smo pač ene 10 let mlajši praktično vedno spali na takšen način. Ki ima svoje prednosti. Še danes se spomnim jasnega neba z miljoni zvezd na najvišjem vrhu Portugalke, kjer smo prespali eno noč.

Že takrat me je presenečalo kako obdelana je Španija. Kjer so pogoji je obdelana kmetijsko z nepreglednimi polji žita, sončnic, oljk, …. kjer je pa blj urbanizirano pa ogromna mesta. In Valencija ni izjema. Prej pravilo. V samem centru pa izjemno moderen in futurističen center, ki sicer ne vem čemu je namenjen. Čisto komot, da je le spomenik samemu sebi, in da ne bo nikoli kaj več od tega. Je pa impozanten.



Malce naprej od Valencije, smo tudi prvič skočili v morje, in sicer v turističnem kraju Cullera. Ta Španska turistična mesta me vedno presenečajo. Kilometri mivkaste plaže, zraven pa hotel pri hotelu, par vrst v notranjost. Od oka par 100 njih. Skratka prostora za malo morje turistov. Res mi ni jasno niti od kod dobijo toliko turistov, niti kdo je vse to zgradil. Eno takšno mestece ima verjento kapacitet več kot cela Hrvaška obala, pa čeprav damo še Slovensko zraven. In ja, to je turistična industrija. Pa se ne bi opredeljeval, ali je to vredu ali ne. Samo vedno znova sem presenečen, kako to, da recimo tega na Hrvaškem ni.

V Culleri smo tudi srečali Lidl. In neverjento kako je podoben tistim v Sloveniji. Enak tloris. Enaka razporeditev polic in artiklov. In veliko enakih artiklov. Recimo cotagge cheese, pa jogurti, …. Seveda se pozna tudi lokalni vpliv, in artikli, ki jih pri nas ni, ampak se vidi da gre za isto firmo. Cene so sicer tko, čez palec, nekoliko nižje kot pri nas.