Kdo določa davke in prispevke? In zakaj ne ustava?

Glede na članek Zdravstveni prispevek je kamen spotike v Financah, je to državni zbor, kar se mi nekako zdi logično. Ni mi pa logično, zakaj se nekaterim zdi sporno, da bi namesto na predlog skupščine zavoda, to počeli na predlog vlade.

Oziroma, je logično. Če malo razmislimo. V skupščini zavoda namreč sedijo tudi predstavniki delodajalcev, ki bi ob vsaki ideji o višjih stopnjah zagnali hrup. Jasno, že tako preobremenjenega gospodarstva pač ne gre več obremenjevati, ker bo konkurenčnost padla. Po drugi strani pa bi ob nižanju to z negodovanjem sprejeli tako predstavniki zdravstvenega sistema, kot tudi sindikati.

Na ta način, si torej vlada izogne vsaj enemu kričaču v procesu. Še bolj zanimivo pa je, kaj je vzrok tem spremembam. Ali vlada načrtuje povišanje ali znižanje prispevne stopnje. Glede na to, da je čedalje več storitev dejansko samoplačniških, bi bilo upravičeno znižanje. Ker pa je zdravniški lobi močan pogajalec, tudi povišanje ni izzklučeno.

In v vseh teh razmišljanjih se postavi vprašanje, zakaj hudiča nimamo v ustavi zapisane najvišje mere obdavčitve. S tem bi proces morebitnega povečanja davkov ali prispevkov tako otežili, da bi vsaka vlada 45x prej razmislila kjer lahko kakšna sredstva bolj učinkovito porabi, kot da jih pridobi pri davkoplačevalcih z novim povišanjem stopenj.