Klipping legaliziran – tako se ustvarja monopole v nacionalnem interesu

Finance poročajo, da je sedaj klipping zakonsko urejen.

Kot enega glavnih razlogov je navedeno, da bodo sedaj lahko avtorji lažje prišli do nadomestila. Ok, to je smiselen razlog, in je čisto ok, če se to uredi. Individualno dogovarjanje med agencijami, avtorji in založniki bo kljub temu še vedno mogoče, se pa z nekim zakonom lahko zmanjšajo transakcijski stroški. Tako kot recimo pri obveznem avtomobilskem zavarovanju. Po pravici povedano, pa se mi problem klippinga ne zdi toliko pereč, da bi dejansko potreboval zakonsko ureditev, oz. je do sedaj čisto ok laufalo.

Popolnoma nesmiselno pa je, da se ob tem uvedejo še licence za klipping. To dejansko pomeni zapiranje trga za nove ponudnike, oziroma za oteževanje vstopa v panogo. To pomeni predvsem zmanjšanje konkurence s tem pa višje cene. In predvsem “monopolistični bonus”, ki ga bodo lahko pokasirali obstoječi ponudniki.

Nas spomnim, da so nekaj let nazaj imeli avtoprevozniki podobne ideje o omejevanju vstopa v panogo. V nacionalnem interesu seveda. Na srečo jim takrat ni uspelo. No te klipingaši imajo očitno precej boljše lobiste.