Trackback na Življenjsko zavarovanje ni hec @ haro blog

Haro je na svojem blogu opisal potrebo po življenskem zavarovanju.

Ob tem je nujno dodati še naslednje.

Slovenske zavarovalnice, predvsem pa zavarovalni agenti, ponujajo predvsem življenska zavarovanja z varčevalno komponento. Pri takšnih zavarovanjih, ob izteku zavarovanja čez recimo 10 ali 20 let, dobimo izplačano zavarovalno vsoto. Če nimamo te sreče, da bi zavarovanje doživeli, pa našim zanamcem v primeru smrti pripada določena zavarovalna vsota.

Življenskemu zavarovanju z varčevalnim delom (z doživetjem) ponavadi pravijo “Življensko zavarovanje”. Tistemu brez varčevalnega dela pa “Zavarovanje za smrt”. In točno to tudi pomeni. Zavarovanje za smrt pomeni da do izplačila s strani zavarovalnice pride le ob smrti zavarovanca, nič pa ob koncu zavarovanja.

Ne glede na to, kako kruto se sliši “Zavarovanje za smrt”, je to popolnoma enako zavarovanje kot recimo pri avtomobilskemu ali nepremičninskemu. Tudi tam ne dobiš nič, če ni škodnega primera. Tako vsako leto plačate za kasko zavarovanje, in vam na kraj pameti ne pride, da bi ob koncu zavarovanja kaj dobili.

Zakaj je pri življenskih zavarovanjih drugače? Zato, ker je premija pri varianti z varčevanjem bistveno višja, kot pri zavarovanju za smrt. In višja premija, pomeni višjo provizijo zastopniku. Le kaj je torej v njegovem interesu? Njegova višja provizija! Zato vam nihče pač ne ponuja zavarovanja za smrt. Je pa zelo poučno pogledati reakcijo zavarovalniškega agenta, če mu omenite, da bi te ta opcija zanimala. Klasična reakcija je povešen nos, in razlaganje kako ni smiselno neko zavarovanje, kjer plačuješ na koncu pa ne dobiš nič. Seveda mu na to odgovoriš, da tako vsako leto plačuješ pri avtu.

(nadaljevanje: Življensko zavarovanje ni hec – 2.del, Življensko zavarovanje ni hec – 3.del in Življensko zavarovanje ni hec – 4. del)

PS: Vem da se piše življenjsko, ampak z napako bom na iskalnikih vsaj pri tistih, ki se zmotijo bolj visoko.


Naročite se na RSS.

Serije je trackback na harotov prispevek o življenskem zavarovanju..

Serija Življensko zavarovanje ni hec: 1. del, 2. del, 3. del in 4. del.