Vsaj Bajuk me ni razočaral

Včerajšnji referendum je doživel rekordnonizko udeležbo. 10,94%. Poglejmo udeležbo na preteklih referendumih:

  • Referendum o zavarovalnica – 57,98 % – ni priemrljiv, ker je bil skupaj z volitvami
  • Referendum o trgovini – 57,90%
  • Referendum za NATO – 60,29%
  • Referendum o železnicah – 31,1%
  • Referendum o telekomunikacijah – 31,1%

(Podatki so iz katastrofalne strani Republiške voliilne komisije).

Kakorkoli obrnemo, včerajšnja udeležba je bila mizerna. Ob tem sem pa pričakoval, da se bodo politiki, predvsem pozicijski, v glavnem sklicevali na lepo vreme. Pa me je predsednik Vlade Janez Janša, presenetil in vremena niti ni omenjal. Pač pa le to, da je referendum legitimen. In prav ima.

Na srečo pa je v vladi tudi minister Bajuk, ki me ni pustil na cedilu. Kot poroča 24ur.com, je Bajuk izjavil: “Danes je prvi poletni dan, je lepo vreme in marsikdo je z družino odšel na sprehod ali izlet. Poleg tega je šlo pri referendumu za posvetovalni referendum, za katerega je normalno, da je volilna udeležba nekoliko nižja,“.

Sicer pa so bili odzivi pa tudi rezultati nekako po pričakovanjih.

Če bi namreč volilce povprašali, ali se je izražena volja na katerem od referendumov dejansko upoštevala, bi verjetno dobili večinski odgovor NE. Čeravno se recimo vstop v NATO je izvedel, ampak tukaj je bil referendum bolj lepotnega pomena. Volja referenduma o trgovinah je odšla v pozabo. Pri ostalih pa tako ali tako ni nihče vedel čemu so namenjeni.

Lahko pa da je nizka udeležba na tem referendumu dejansko izkaz volje ljudi. Volje oziroma predvsem nevolje. Nevolje nad sedanjimi politiki, pozicijskimi in opozicijskimi. V tem mandatu vlade se je namreč pokazalo, da razlike praktično ni.

PS: Politični analitiki so enotni, da bi nadaljevanje z pokrajinsko zakonodajo v tem trenutku vladi škodilo. Ali bo vlada vztrajala in spoštovala legitimno izraženo voljo ljudi, ali se bo potuhnila in pred volitvami raje delala kaj drugega?