e-uprava – pismo ministru Virantu (in njegov odgovor)

Spoštovani gospod Minister,

Prejel sem obvestilo, pod katerega ste podpisani, in sicer da lahko avto registriram tudi preko spleta. Vsekakor se bom te storitve tudi poslužil, tako kot sem se je lansko leto. Še bolj kot to me pa veseli, da ste v minulem letu omogočili še par dodatnih e-storitev.

Z ustanovitvijo podjetja sem bil žal par tednov prehiter, tako da sem to opravil po kalsični poti, pa vendarle je šlo vse hitro in gladko. Bolj kot to pa me razveseljuje dejstvo, da lahko praktično vsa opravila vezana na vodenje podjetja opravljam online. Obračun DDV, obračun prispevkov, vodenej knjige sklepov, oddaja letnega poročila,….

No in tako sem zadnjič želel urediti zavarovanje za otroka in novo zaposlenko. Za otroke je šlo brez problemov. Izpolniš, oddaš. Dobiš obvestilo da je bila vloga oddana. Čez kakšen dan ali dva pa da je vse urejeno. Res lepo. Za zaposlenko pa sem oddal, in dobil obvestilo da sem uspešno vložil vlogo. Nato pa nič.

Ko pa se je zaposlenka odpravila k zdravniku, jo je pričakalo neljubo presenečenje. Zdravstveno zavarovanje žal ni bilo urejeno. Brez da bi bil obveščen, da je vloga bila zavrnjena. Po parih klicih na pristojni ZZZS, kjer poslušaš prevsem to da oni itak nič ne morejo pogledati, da nič ne znajo itd… sem potem klical na ZZZS v Ljubljano. Kjer so sledili podobni razlogi, zakaj da mi ne morejo povedati nič. No, na koncu sem vseeno izvedel da je bila vloga zavrnjena.

Odklikam na portal EVEM, poiščem vlogo, in res je bila zavrnjena. Da bi zadevo uredil, me seveda zanima vzrok zavrnitve. In res se pripet na mojo vlogo nahaja Sklep o zavrnitvi. V XML obliki. Ko ga poklikam, pa dobim eno čudno neberljivo zmedo znakov. Ker gre očitno za tehnično težavo, pokličem na telefonsko številko za tehnično pomoč. Kjer me prijazno seznanijo z tem, da se jim ne sanja o tem. Da so oni le zaradi certifikatov tam. Da naj pokličem na vsebinska vprašanja. No, po moje je odpiranje XML dokumenta vsekakor tehnično vprašanje. Vsebinskih pogovorov sem z ZZZSjem za en dan imel dovolj.

Ker se malenkost spoznam na tehniko, sem ugnal ta XML dokument, in iz njega nekako razbral kaj je bilo narobe (“ni vpisane registerske številke pod.zap.št,4, delovni čas??(40 ali 8 tedensko)”), tako da ta del očitno deluje, le da je potreben “final tuch”.

Končen rezultat pa je takšen, da zaradi tega, ker nisem dobil zavrnitve, sem sedaj prepozen, da bi lahko ponovno vlogo za M-1 oddal preko e-uprave (časovna blokada), tako da bo to potrebno reševati lepo klasično. Pa še vsi smo imeli veliko dela z tem, ker enostavno manjka eno samo samcato obvestilo o zavrnitvi, ki bi zraven sporočilo še vzrok, ki je očitno vseeno bil vpisan.

Morda bi bilo smiselno, da te zadeve revidira nek popolnoma neodvisen strokovnjak, ki poleg tehnike pozna tudi vsebino, in se z njo srečuje vsak dan. Če bi se slučajno odločili, da bi ta predlog upoštevali, se lahko obrnete tudi na moje podjetje. Kot povabilo za sodelovanje na razpisu seveda.

Lep pozdrav,
Marko Pavlišič

PS: Saj bi vam zaželel veliko sreče na volitvah, pa kaj ko žal vaši ministrski kolegi niti približno niso tako uspešni kot vi. Tako da vam lahko zaželim še veliko strokovnih in političnih uspehov – vam osebno.
———————————
Odgovor je prišel naslednje jutro:

Opravičujem se vam za zaplet. Včasih, na vsakih par sto ali tisoč primerov, e-uprava “zašteka”. Bom naročil, naj poskrbijo, da se ta napaka odpravi.

Lp,

GV