Francoski večer v Trzinu – proti Bushu

Kot proti utež Bushevumu obisku v Sloveniji njegovi politiki in na sploh amerikanizaciji sveta
so na OŠ Trzin pripravili francoski večer. Učenci, ki se udeležujejo francoskih uric in tisti, ki so v zadnji triletki izbrali izbirni predmet Francoščina – so nam pripravili kar zanimiv in precej obširen program.

Presenetljivo, kako lepo so se naučili izgovarjati francoske besede, kljub temu da so se s francoščino srečevali le 1x tedensko. Skoraj bi rekel, da znajo mlajši precej bolje izgovarjati in naglašati.

Takšni večeri so nedvomno precej boljša oblika protesta, kot nasprotovanju vsemu in vsakomur. Morda bi edino akcija – obrežimo grmovje – izvala podobne navdušujoče komentarje, če bi se aktivisti dejansko prijeli orodja in ne le simbolično obrezali par živih mej. Recimo jaz sem jim svojo z veseljem pripravljen odstopiti.

Ker sem se sam učil 4 leta francoščino v srednji šoli, sem prav z veseljem poslušal in skorajda vse razumel. Upam, da bo to postala vsakoletna praksa, ker je ta najhitrejši jezik na svetu prav gotovo vreden večje pozornosti.

Par izvlečkov nastopa pa si lahko ogledate v videu.

PS: Če ste za trenutek pomislili, da je bil francoski večer na OŠ Trzin dejansko kakorkoli povezan z Bushevim obiskom v Sloveniji se morate krepko zamisliti nad samim seboj in se vprašati kaj vse ste pripravljeni verjeti, da je le obrnejno proti Bushu in Američanom.

PPS: “Francoski večer v Trzinu” – kako nezanimivo, “Protest proti Bushu kot francoski večer v Trzinu” – večer na katerem so mladi izrazili svoje jasno staliče in nasprotovanje ameriški politiki na kulturen in dostojanstven način. Ali smo res tako nizko padli?