Barack Obama zmagal

Hillary Clinton je zaključila svojo kampanijo, čestitala svojemu sotekaču za nominacijo (izraz run for … mi je tolk všeč, da ga moram neposredno prevesti) in ga podprla.

Antiameriško razpoloženi bodo v tem jasno videli kako krivična je amerika do drugega spola (ali prvega). Da je to kronski dokaz, da so ženske manj vredne, zatirane in brez vseh državljanskih pravic.

Pa vendarle to dogajanje pomeni morda še precej večjo zmago demokracije, kot bi bila, če bi kandidatka postala Hillary. To da bo kandidat za predsednika, verjetno z največjo možnostjo izvolitve temnopolt, je zmaga. Radi bi videli da bi bila ta zmaga zmaga celotnega demokratičnega sveta, pa je v resnici le zmaga Amerike.

Ali si predstavljate, da bi recimo v Sloveniji kandidiral Mustaf Ohamić, ki bi tudi izgledal bolj bosansko? To da hodi v mošejo, bi kljub ločenosti cerkve od države predstavljalo verjento neprehodno oviro.

Čestitke gredo obema. Hillary in Baracku. Nenazadnje je ena glavnih točk demokracije tek kandidatov. Škoda, ker pri nas nimamo takšnih.