SKIM 2008 – 2. Slovenska konferenca iskalnega marketinga – zapiski – Jonas video

To poročilo je namenjeno bolj meni samemu, kot zapisek konference, da jo bom lažje predstavil sodelavcem v ekipi POP OnLine. Ampak, če bo še kdo imel kaj od tega, toliko bolje. Par podatkov bo kar tako navrženih, brez zgodbe. To le pomeni, da ste zgodbo pač zamudili :-))

Presežek “konference” so bile prav gotovo žoge namesto stolov. Sodi v tisti VAU efekt, presenečenje, dobro za zbuiti udeležence. No, sedelo na njih se je čisto ok, da si jo pa na koncu lahko vzel s sabo domov, pa takšno poceni podkupovanje udeležencev, da bi prišli še drugo leto.

Iskalni marketing predstavlja cirka 46% sredstev, ki se porabijo za marketing na internetu. Verjento ostalo predstavljajo bannerji, newsleterji, ipd…. Stroški vzdrževanja pletnih strani, uredništva ipd… verjento ne sodijo v ta kolač.

Napotki, ki jih je delil Aleksander Sašo Štravs, eden od ustanoviteljev Najdi.si, obsegajo predvsem naslednje:

  • Ne posnemaj – bodi izviren in drugačen,
  • Išči priložnosti in rešitve, ne omejitve in probleme,
  • Pogum,
  • Vstrajaj dlje kot drugi.

Področje iskalnega marketinga v svetu zaznamujejo oligopoli pogosto duopoli. Finančno stanje je zelo vredu, indeksi rasti so zelo visoki. Glede na uspešnost je normalno da se pojavljajo širitve v oglaševanje v klasičnih medijih.

Najdi.si ocenjuje, da avkcijski sistem ni primeren za naš trg. V prihodnje se bodo še bolj pojavljali custoizirani in personalizirnai portali in iskalniki se temu ne bodo izognili.

Ene velika prednost iskalnikov je to, da je iskalec (stranka) ponavadi že v želji nakupa, že odločen.

V prihodnje se omenja, da bodo napredni oglasi najbolj profitabilni (kar nekako ni preveč v skladu s siceršnjo mantro, ki so jo vodili, češ da je iskalni marketing tisto pravo).

Kolega iz M$, mag. Luka Debeljak, je poleg širšega pregleda Microsoftovega pogleda na to, omenil da lahko pričakujemo programsko opremo, ki jo bomo plačevali s gledanjem oglasom v tej programski opremi. Recimo bannerji v wordu. Baje 30% velikih podjetij to zanima.

Če se mene vpraša, je to totalna brca v prazno. Že kar nekaj časa je minilo, ko je to že obstajalo, in nekako tudi izumrlo. V poslovni sferi pa je še toliko manj verjento. Verjetno si res vsi podjetniki želijo, da bi jim, med tem ko pišejo kakšno poročilo, zraven vrteli banner konkurenčnega podjetja ali vabili na počitnice.

Microsoft sicer sporoča da znajo vse. Da nudijo odlično podporo razvijalcem, in odlične platforme. Z drugimi besedami, ne vedo točno kaj bi, ampak bolje biti zraven kot ne.

Silverlight – microsoftov flash, omogoča overlay video oglase, omogoča oglase pred videom. Hm, a je to kaj novega?

Ena od M4 vizij: tafiti.com

BTW: Overlay je pokrivek.

Vuk Čosić je predstavil kako so promovirali sedanjega predsednika Danial Turka na internetu. Ob tem je lep primer kaj pomeni etično iskalno oglaševanje. Seveda bi Petrle lahko zakupil ključno besedo “Danilo Turk”. Ampak kakšno mnenje bi imel obiskovalec, ki bi iskal Danila, dobil bi pa Petrleta? Kaj se ta sedaj tukaj sili!

Če ste prijatelj Danila Turka na facebook-u, potem je zelo verjetno to potrdil ravno Vuk, po volitvah pa PR-ovka predsednika. Ne si mislit, da je to Turkovo maslo.

Vmes mi je padla informacija da je delež Finance.si 23% 24ur.com pa 13% pri oglaševanju na internetu. Če je to res, potem čestitke Financam.

Sicer pa Vuk kopira Facebook za predvolilne potrebe SD.

Sledila je panena razprava z: Toni Balažič, Fructal d.d.; Luka Debeljak, Microsoft; Igor Savič, PM d.o.o.; Jugoslav Petkovič, Mimovrste; Mitja Mavsar, kalidej.net; Primož Žižek, E-laborat. Par izjav, ocen:

V Angliji gre baje 30-40% marketinšekega budgeta v internet. Na Švedskem naj bi v kratkem prišli do 50%. V Slovneiji smo nekje 3-4%.

V Avstraliji ponujajo pivo prek interneta, z custom nalepko. Zelo primerno za žure :-)))) Torej tudi klasične industrije, lahko profitirajo na internetu.

Internet je dokaj klasična industrija, komunikacijska.

Postavljena je bila teza, da ljudje iščejo, česa ne rabijo, in potrebujejo česar ne iščejo.

Igor Savič je izpostavil pomen urednikov in podvomim, da so to lahko robotki, pa če so še tako pametni.

Ob tem bi še dodal, da so iskalniki toliko bolj priljubljeni kot indeksi, ker dajejo fikcijo “dostopno mi je vse”.

Blagovna znamka olajša proces izbire, odpravlja kompleksnost izbiranja. Ljudje si želimo izbirati, ampak v majhni množici. Med 3-4 marmeladami ne pa 40imi.

Slovenci kar veliko preživimo na internetu, izplen le tega je pa majhen, sploh v primerjavi z televizijo.

Da se podjetja odločajo za iskalni marketing je čedalje bolj posledica strahu, čedalje bolj je prisotna negativna stimulacija. Kajti konkurenti imajo lahko precej večje koristi od našega klasičnega oglaševanja, če hkrati nismo uspešno prisotni tudi na isklanikih.

Top of search – top of mind – blagovna znamka.

Luka Kogovšek iz Najdi.si je opisal, kako nam prvo mesto v iskalniku krepi blagovno znamko in to brezplačno. Kajti ne plačujemo ogledov ampak le klike. My ass! Pa koga nateguje. Če si na prvem mestu, bo tudi klikov veliko, in temu primerna cena. Vsaj tako kasneje razlagaj pomen prvega mesta.

Pa še enkrat je prijavil da avtomatizirana prodaja za najdi.si ne pride v poštev.

Sicer je pa google ponavadi cenejši kot najdi.si.

Podjetja se pogosto odločajo za napačne ključne besede in pozabljajo na to da je 80% iskanj več besednih. Priporočeno je preverjanje popularnosti besed.

Od SEO optimizacije paziti na title in keyword spamming.

V Sloveniji je cirka 12EUR na uporabnika vlaganja v iskalni marketing, letos predvidoma 18EUR:

Zakaj oglaševalski denar ne najde poti na internet??? Kaj delamo narobe??

google.com/trends

RSS MARKETING – koliko zadetkov nas prinese na stran od Roka Hrastnika?

Rok je sicer malce presenetil z tem, da CTR ni cool da je visok, ker je drago. Po drugi strani, pa moramo na začetku zelo veliko investirati, da imamo čim več prikazov, čim več klikov, čim več vsega, da lahko vidimo kaj se splača in kaj ne, da lahko potem optimiziramo, z manjšanjem števila pogledov, klikov, stroški, pa seveda čim večjim izplenom.

Pa poberi emaile, pa kasneje nadaljuj marketing preo emaila.

Sicer pa pri slovencih zadane žleht video je povedal Jonas za konec.

PS: Praktično je bilo brez vprašanj udeležencev, v bistvu večina predavateljev niti ni pozvala k Q&A.

PPS: Odmor za kavo brez kave?

PPPS: Bom še videl, ali bom te zapiske predelal v kakšno bolj berljivo poročilo.

Kartice za morebitne sodelujoče. Niso vsi bili.

Dve mladenki. Sicer za moške udeležence ni bilo veliko paše.

Tako pa snema POP TV :-)

Pa še Jonas