VInjete – kako očitno

Vinjet pravočasno ne bo. Ali je to presenečenje?

Ne. Je bilo napovedano.

Kakorkoli obrnemo, bodo sedaj s tem dodatni stroški, ki jih bomo nenazadnje pokrili mi – kupci vinjet. Pa čeprav morda ne bomo plačali neposredno (dražje vinjete) bomo pa posredno. Preko dodatnih sredstev za ceste iz proračuna, počasnejše gradnje, slabšega vzdrževanja.

Za takšne primere, bi bilo najbolje da se uvede podobna sankcija kot je pri sodnih postopkih. Namreč da je tisti, ki izgubi tožbo, dolžan plačati tako stroške sodnega postopka, kot tudi stroške drugih strank v postopku. Potem bi Cetis krepko razmislil ali se bo pritožil ali ne.

Seveda bi marsikdo raje zadevo še poenostavil, in sploh ukinil možnosti pritožbe. To pa pač ni na mestu. V pravni državi mora obstajati možnost pritožbe, sicer je verjetnost koruptivnih dejanj, še precej večja.

Kakorkoli, vlada ima sedaj možnost, da še enkrat razmisli ali je res potrebno zagotavljati nalepkarjem delo, ker se da sistem vinjet speljati tudi brez njih. Tako kot je to na Mađarskem. Ampak od vlade je verjento res odveč pričakovati, da bi končno vstopila v informacijsko dobo. Saj provizije se vendarle še vedno izplačujejo v gotovini.