Tiskarna RS Slovenija

Tiskar ima malo manj kot mesec dni časa, da natiska vinjete in poskrbi za distribucijo. Cena malce manj kot 1 mio EUR, pri najcenejšem ponudniku. Cetis pa ponuja vse skupaj za več kot 2 mio EUR.

Če pa se kakšen ponudnik pritoži, se vse skupaj lahko zavleče. In potem se bomo namest z vinjeto vozili naokoli z potrdilom. Če potem DARS še plača kakšnemu dvornemu tiskarju miljonček za tiskanje potrdil, bo volk sit in koza cela.

Resnično mi ni jasno, zakaj so vinjete sploh potrebne. Popolnoma dovolj bi bilo, če bi ob nakupu navedel registrsko številko avtomobila, za katerega se plačuje. Tovrstna kontrola, bi lahko bila tudi precej bolj avtomatizirana, izvedljiva tudi brez ustavitve vozila, kar pri vinjeti ni možno. Pri vinjetah, kot so planirane, je namreč potrebno kar dobro pogledati ali je originalna, ne zadošča recimo pogled med vožno iz 3 metrov. Pri registrski pa temu ni tako. Izvežban opazovalec, lahko vpiše po par vozil na minuto, program pa nato preveri ali imajo plačano ali ne. Nadzor se lahko izvaja tudi preko video posnetkov, ali celo z avtomatskim preverjanjem registracij.

Če se ob tem spomnimo nalepk za tehnični pregled, ki so se kasneje izkazale za čisto nepotrebne, je dejansko vprašanje, kdo je ta tiskarniški lobist, ki vsake toliko časa poskrbi za kakšen nov tiskarniški projekt.