Slovenski zdravstveni sistem

Odgovor na: http://libertarec.blogspot.com/2008/04/hpv.html

Ob pobudah, ki se tičejo “odličnega” slovenskega zdravstvenega sistema je nujno navesti še par zadev.

Ob rojstvu hčerke, so nas par dni po rojstv u policali nazaj v bolnico. Na presejalnem testu, ki jih naredijo ob rojstvu vsakemu otroku, so ugotovili da nekaj ni ok. Ne bi sedaj o podrobnostih tega, ampak zanimiv je podatek, da v Sloveniji se dela presejalni test za 6 zadev. V Nemčiji na primer za 11, v nam tako osovraženem zdravstvenem sistemu ZDA pa 16. In to vsem, ne glede na zavarovanje.

Ali ste sploh vedei, da se te testi izvajajo? Jaz nisem, do tega primera. Kaj še ne veste, da dober zdravstveni sistem ponuja, Slovenski pač ne?

Kasneje me je pa na enem zagovoru maistrske naloge iz medicine, malce zbodlo vprašanje ene od članic komisije, ki je pripomnila da “v Ameriki pa to itak delajo drugače”. Hm. hm? HM? Kaj delajo drugače? Ne bodi ga len, sem jo po končanem zagovoru to odšel lepo vprašati.

“Ja veste, v ameriki v primeru suma na virusno ali bakteriološko okužbo praktično vsakemu naredijo krvno preiskavo, ter tako točno določijo katero zdravilo potrebuje. V Evropi pa delmao veliko na osnovi statistike. Zato tovrstne metode, kot so bile omenjene v zagovoru v Ameriki ne pridejo v poštev, ker tam to, kar mi želimo oceniti eksaktno vedo”. Gulb. gulb. V Ameriki torej dobiš zdravilo, ki ga potrebuješ, pri nas pa se malce igrajo in poiskušajo.

Dodatno mi je še recimo pojamrala, da v ameriki kirurgi pribor uporabijo le enkrat, pri nas pa tudi po 3x.

Sedaj pa nagradna naloga za vse. Poiščite koliko stane zdravstveno zavaovanje v Ameriki, za 4 člansko družino in to primerjajte z prispevki za zdravstvo, ki jih plačujemo pri nas, recimo 4 članska družina, z dvema zaposlenima staršema z povprečno plačo.

Seveda je to nekorektna primerjava. Tam dobiš vsak mesec položnico, pri nas ti pa trgajo kar sami. In kar ne vidiš, ne boli.