Umik države iz gospodarstva

Če se prav spomnim, je Janša volitve dobil, ker je obetal reforme med drugim tudi umik države iz gospodarstva. Kako si predstavlja “umik” je lepo videti na primeru dokapitalizacije NLBja. Malček me spominja na to, da fant punci vstrajno zatrjuje da jo bo le pobožal :-)))

Sicer pa, tisti, ki ste prepričani, da je država dober upravitelj vaših sredstev, pokličite g. Bajuka, in mu izrazite pripravljenost, da naj poleg državnega upravlja še vaš družinski proračun.

Seveda je vlada to speljala malce bolj zvito. Ker je predkupno pravico prenesla na Zavarovalnico Triglav in DSU, sama seveda ne bo kupovala. In naši drago pozicijski poslanci in ministri bodo na dolgo in široko razlagali, kako sta omenjeni držbi pri svojih odločitvah samostojni. My ass!

In izbrali so ravno Triglav o katerem smo imeli celo referendum. In taisti Triglav ima sedaj izgleda viška denarja. In namesto da bi vlada viške sredstev namenila razbremenitvi gospodarstva, obeta se namreč recesija, se odloča povečevati svoj delež v največji banki. Če se tuj solastnik za podoben korak ne bo odločil, pa se lahko zadeva še zaplete. Delež manjšinskega tujega delničarja, katerega moč, tudi politično, pač ni za podcenjevati.

Seveda pa je lahko vlada v ta korak prisiljena. Glede na krizo na bančnih trgih, bi bilo to mogoče. V tem primeru bi vlada metala denar v luknjo, nastalo zaradi slabega upravljanja. Koliko od vas, bi upravljalcu, ki vam je eno firmo spravil v težave, zaupalo še dodatna sredstva?