Lahovnikove laži

“Zgornji prag dohodninske lestvice je postavljen prenizko in bi ga bilo treba zvišati,” pravi poslanec Zares Matej Lahovnik. Za koliko, ni vedel povedati, saj bi bili za to po njegovem potrebni natančnejši izračuni. “Nekdo, ki ima 13.600 evrov bruto letne plače je enako obdavčen kot tisti, ki ima letno več milijonov evrov prihodkov. Davčna reforma finančnega ministra Andreja Bajuka je tako najbolj razbremenila tiste, katerim je vlada napovedala vojno. Tajkune,” je prepričan poslanec.

Pišejo na: http://www.finance.si/209685

Lahovnik je dovolj pameten, da se jasno zaveda kakšne laži govori. In to počne zato, ker ve, da se večina itak ne spušča v vsebino, ampak enostavno le kima “svojim”.

Tisti z 13.600 evri bruto plače, zaradi prispevkov sploh ne pade v najvišji dohodninski razred. Ok, pa tudi če privzamemo, da je 13.600 njegova osnova za dohodnino, bo njegova realna stopnja obdavčenja le 21,5%. Pri osnovi za dohodnino pa bo zelo blizu 41%. Kar je skoraj 2x več. In Lahovnik to ve! In direktno laže.

Res pa je, da si bo naš miljonar verjento izplačal dobiček raje kot dobiček, kar je obdavčeno cedularno z 20%, vendar moramo v tem primeru upoštevati tudi davek na dobiček podjetja. In je tako njegova skupna obdačitev nekje okoli 38%. Kar je pa še vedno precej nad 21.5%.

Zakaj Lahovnik laže?