Izbrisani in pozabljeni

http://www.radiostudent.si/article.php?sid=14561

Ne pričakujemo, da bo gospoda z lepo pristriženimi jeziki krivice popravila v navdihu nenadne pravičnosti – to bi vendarle bilo preveč naivno – čakamo pa na dan, ko bodo ugotovili, da morajo to storiti iz gole preračunljivosti. Zanje in za vse ostale bo bolje, da do tega sklepa pridejo kar takoj.

Z Andrejem se kar strinjam. Res pa je vprašanje, ali bodo izbrisani uspeli priti do točke, ko se bo Slovenski politiki rešitev njihovega problema splačala. To se bo zgodilo le v primeru, če za razliko od Slovenije, v EU pravna država deluje. In bodo začele prihajati odločbe evropskega sodišča v višinah, ki bodo bolele.

Tale zgodba izbrisanih je šolski primer vmešavanja politke v pravo. Šolski primer kako se ne počne in to na vseh nivojih. Začenjši z izbrisom, kjer so ugotovili da nekdo NE prebiva več tam kjer je, razen, če se zglasi ne vem kje in temu nasprotuje. Sorry, če nekdo nekje prebiva, tam pač prebiva. Pika. In za ta primer obstaja zanimiv precedenčni primer, ko se je ena oseba prijavila za stalno bivanje v poslovni stavbi. In je uspela. Ker je pač tam dejansko prebivala.

Težavo z izbrisom bi ustavno sodišče lahko komot uredio. Enostavno bi izbris izničilo. In bi bila zadeva urejena. Vendar ne. Ustavno sodišče, pod političnim vplivom levice, je naredilo več kot je bilo potrebno in več kot je dopustno. Naložilo je poslancem, kaj morajo narediti. Tu pa se valjda zakomplicira. Ker poslanci so nevezani pri svojem odločanju. Pa še kakšen je iz druge strani, in se pač z naročenim ne strinja.

In čeprav se nekako kot glavne nasprotnike izbrisanih prikazuje tki. desnico, je v bistvu glavnino težave zakuhala levica. Morda celo z lepimi nameni. Ampak rezultat še najbolje ponazorimo z pregovorom “Ob takšnih prijateljih, sovražnikov sploh ne potrebuješ”.

Slovenija je na tem problemu končala. Sama ga ne zmore rešiti. Upam lahko le, da bodo EU sodbe prišle čim prej, da bodo stroški, ki jih bomo poravnali vsi državljani, čim nižji.

Pravna država je država, kjer se nepravno delovanje ne splača. Pa čeprav si politik. Najvišji. Ali bo EU pri tem uspela?

PS: Pa če morda nisem dovolj jasno zapisal. Izbris sam ocenjujem kot eno najbolj neciviliziranih dejanj Slovenske države oz. njenih organov. In upam, da bodo izbrisani doživeli pravni zaključek tega dejanja in ustrezno odškodnino. Mi vsi bomo plačniki, in v bistvu si zaslužimo, da jim to plačamo, ker oblastnike si izbiramo sami. Da bi pa le te individualno odgovarjali, pa pač žal ne bo šlo. Tudi to je ena od slabosti demokracije. Odločanje s tem pa tudi odgovornost je razpršena, prepričanih v koristnost izbrisa pa dovolj, da se glavni akterji skrijejo.