Pravičnost vinjet

Baje bomo v Slovenji zamenjali sprotno plačevanje avtocest z vinjetami. Tovornjaki pa s satelitskim sistemom. On debati, ali je nov sitem pravičen ali ne, oz. pravičnejši kot prejšnji, se jasno pokaže definicija pravičnosti.

Pravično je to, kar meni paše. Za tebe, pa kar pač tebi paše.

Zame osebno, bodo vinjete verjento pomenile višje stroške. Nepošteno torej :-))

Ampak, če ispustimo preference posameznika, kaj je dejansko bolj pošteno? Ali je trenutni sistem, kjer načeloma plačuješ glede na toliko si uporabljal avtoceste pošten? Čeprav obstajajo odseki, kjer se kar veliko voziš, ne da bi plačal. Oziroma so cene na kilometer zelo različne, ker pač povsod ni vspostavljen zaprt sistem.

Pa tudi če bo satelitski sistem uvedel precej bolj enotne cene na kilometer, ali je to res pošteno, glede na to, da so stroški izgradnje in vzdrževanja dokaj nevezani na samo uporabo avtocest. Še posebej pri osebnih avtomobilih. Ali niso avtoceste bolj podobne TV naročnini, kot elektriki?

Sumasumarum pridemo dejansko do tega, da o poštenost nekega takšnega sistema sploh ne moremo debatirati, ker bomo prej ali slej prišli do izhodišča. Poštenost je stvar osebnih preferenc.

Je pa vsekakor zelo vprašljiva menjava sistema, ki je baje začasno za ene dve leti, ker potem bo pa za vse satelitsko. Vsaka takšna menjava prinaša stroške. In za dve leti? Se ne splača!

Še bolj zabavno je pa to, da sedaj bodo tovornjaki lahko imeli satelitski sitem. ABC sistema pa niso mogli imeti, ker je cena različna če ima prikolico ali pa je nima. Kako bo pa satelitski sistem to rešil? Verjetno tako, da bo avtoprevoznik sam nastavil tarifo, po kateri se naj mu obračuna. A pri ABCju pa to ni šlo? Pa koga farbajo??