Zip-i, tar.gz-ji, rar-i

Ne vem, morda kaj gledam/delam narobe, amapk pod windowsi si recimo z winzip-om odprl zip file, pa si videl vsebino, potem si pa ali odvlekel ven datoteke, ki si jih rabil, ali pa razpakiral cel arhiv. Lahko pa si že kar v explorerju z desnim klikom recimo razpakiral cel paket.

Od windowsov XP je sicer ze explorer sam znal priblizno tako delati. Pa tudi winrar pa še kakšen drugi, so delali podobno.

Pod macom, kjer je recimo dmg zelo cool rešen, in bi so to želel tudi pod windowsi, pa se z zipi dela, milo rečeno, drugače. Malce manj milo bi rekel da so zadevo orng zajebali.

Namreč klik na zip povzroči razpakirane le tega v celoti. In tudi Stufit Expander dela enako. Se bolj zaabvno je, ce imas rcimo .tar.gz kjer ti najpre lepo odpakira v tar, nato pa še razpakira tar. Vse lepo sam. Ampak le zakaj bi človek vmesni tar sploh potreboval?

Morda pa macovci tega ne želijo zrihtati, da ne bi bilo podobni windowsom? Mo M$ja je ravno v tem, da ga ni sram skopirati dobre ideje in slabe svoje enostavno pozabijo. Recimo MSN. In upam da bo M$ kmalu realiziral nekaj podobnega kot so dmg-ji v Macu.

PS: dmg v macu je v bistvu podobno kot če z daemon toolsi iso image mapiras an en drive. Se pravi v bistvu rabim le program, ki to nared sam, če poklikaš iso file. Zihr to e obstaja, sam sedaj se mi ne da iskati.