Stavke, povišice plač in draginja

Sindikati, tako v javnem sektorju, kot v zasebnem, so napovedali stavke. Glavni razlog so bile nedavne podražitve, predvsem hrane. Vmes so se vmešali še mace avtoprevozniki, za katere mi ni bilo najbolj jasno, zakaj so se sploh oglašali, in le te so tudi prvi odnehali.

To da so se sindikati javnega sektorja izpogajali za višjo plačo, tudi še nekako razumem. Čeravo bi država morala nekako biti za zged, in najprej sama zategniti pasove. Ampak je že tako, da predsedujemo EU in si vlada enostavno ne upa nasprotovati.

Niso mi jasne pa razmere v zasebnem sektorju. Baje so se izpogajali za neko povišanje plač. Kaj to pomeni? Kdo bo dobil višje plače? Kdo je zavezan izplačati višje plače? Ali je recimo delavec pri s.p.-ju tudi upravičen do tega?

Sicer pa je ob tem potrebno opozoriti še na nekaj. Dvig prehrambenih izdelkov za 10% pomeni tudi 10% višji pobrani DDV! Dvig plač za npr. 3% pomeni zaradi progresivnih stopenj in ne spremenjenih mejnih vrednosti več kot 3% večje prispevke. Ali bo te ekstra prihodke država uporabila za recimo znižanje proračunskega primankljaja? Ali za znižanje zadolževanja?

NE. Delno bo šlo za že dogovorjen dvig plač v javnem sektorju, pa še dodatne stroške predsedovanja bo treba pokriti.

Jaz pa jim brezplačno pošiljam še čestitke in pozdrave. Pridružite se mi.