Prvi mesec hujšanja

Po prvem mesecu mislim da je čas da naredimo en kratek pregled.

Načrtoval sem cirka 1 kg na mesec, vendr potem, ko sem se malce poinformiral okoli hujšanja, sem videl da ta moj plan ni ravno ambiciozen. Da imajo ljudje ponavadi višje cilje, splh pa pričakovanja. Kar naj jih imajo. Sam se zavedam, da se nisem zredil na hitro in tudi shujšal ne bom na hitro. Pa še precejkrat sem slišal, da kdor na hitro shujša, se ponavadi zredi nazaj, pa še malo več. Moj cilj je postopoma. Ker to bo v bistvu pomenio daljši proces, in po recimo dveh letih stalnega zniževanja teže, dvomim da se lahko na hitro zrediš nazaj. Ker ti tovrsten način življenja pač preide že v navado.

No, in v prvem mesecu sem shujšal 4,5 kg. Tako da se lahko sedaj 3 mesece nažiram :-))) No, v resnici ne vem, če sem z tem zadovoljen. Rezultat je čisto ok, ampak po drugi strani se pa kar malce bojim, da bi se sedaj preveč sprostil, in šel po poti, po kateri ponavadi zavijejo shuševalci. Se pravi nazaj na začetno težo. In je ta hiter uspeh le ena varka :-))

Po pravici povedano, sploh nimam občutka da bi v tem mesecu kaj trpel. Ja, sem bil kdaj lačen, ampak nič neznosnega. Pa tud pregrešil sem se kdaj, z recimo kebabom. Pa tud kos torte sem pojedel. In čokolado. Čeprav slednje je res nekaj posebnega. Nikoli namreč nisem bil ljubitelj čokolade, in sem jo jedel res bolj enkrat mesečno.

Zelo mi je pomagalo 14 dnevno beleženje kar sem pojedel, z izračunom kalorij. In mislim da sem kar dobil občutek, kje so nevarnosti in pasti, kaj pa j ečisto primeren zajtrk, malica ali večerja. Pri kosilu pa pač pojem le 2/3 ali 4/5, pa izogibam se ocvrtega pa pomfrija ipd… čeprav v menz pač vedno ne moreš idealnega izbrati.

5x na dan jesti mi ne uspeva vedno, včasih pa. V tej smeri se moram še potruditi.

Prebral sem tudi da aerobna vadba zjutraj na tešče tudi pomaga. Tako da parkrat na teden zjutraj prekolesarim 24 ali 32 minut. Morda bom to še pojačal.

Nevarnost, ki mi sedaj preti je najprej upad dnevne porabe zaradi nižje teže, in pa upočasnitev metabolizma, ker telo prilagodi porabo nižjemu vnosu kalorij v telo. Proti temu se bom boril tako z jutranjim bicikliranjem, občasnim dosegom vnosa kalori na nivo dnevne porabe. Zavedam se, da bi moral nekaj narediti tudi pri anaerobni vadbi (z utežmi), da si okrepim mišice. Mišice so namreč največj porabnik energije, in če hujšaš na račun izgube mišične mase in ne sala, ima to vpliv na dnevno porabo kalorij, s tem pa tudi prenehanjem hujšanja, kljub nespremenjenemu vnosu kalorij. Če mišično maso ohranjaš, pa se le to nadaljuje. Ampak zaenkrat mi doma nekako ne potegne da bi z utežmi motovilil, v fitnes pa si nekako ne morem časovno zorganizirat. Ampak tukaj bo treba nekaj narediti. Sploh, ko bo proces hujašna se ustavil.

Vmes sem bil par dni bolan, in meni takrat tek neznansko naraste. In sem se tudi malce bolj pregrešil, ker to pač pomaga pri zdravljenju. Telo namreč takrat potrebuje energijo (ali pa sem pač le našel dber izgovor).

Razmišljam tudi, katere napake sem delal v preteklosti, da sem se zredil. Le tako jih pač lhko odpraviš, in preprečš ponovitev, ampak o tem kdaj drugič.

Pri virih iz katerih črpam informacije bi pa omenil dva portala. Prvi je bolj ženski in sicer cenim.se, ki ima članke, ki prepričajo. En kratek izsek iz foruma:
POZDRAVLJENI.
PRIČELA SEM Z LOČEVALNO DIETO IN DANES JE MOJ TRETJI DAN Smiley. ALI IMATE KAKŠEN NASVET ZAME IN ALI JE ŠE KDO POD TEM SONCEM KI JE DIETO ZAČEL TE DNI?
———————
Tukaj poskušamo vsakega odvrniti od ločevalne diete in priporočamo bolj razumske načine hujšanja.

Kako direktno! Ampak najboljše je, ker lahko na portalu najdeš razlago za takšno mnenje. In to resno razlago, ne pa nekih flanc o luninih menah in sončevih pegah. Drugi portal je pa www.nutritiondata.com, ki pa ima veliko informacij o sestavi hrane, pa tudi obilo ostalih informacij.

PS: Za shujšati 1 kg, je potrebno pojesti 9000 kcal manj kot jih porabiš. Za mene to pomeni, da sem vsak dan v povprečju ustvaril 1300 kcal primankljaja ta prvi mesec.