Pralni stroj – 3.del

Prejšnji del

Marsikaj od tega kar bom naštel, bi laho imeli pralni stroji že danes. Pa nimajo.

Ura
Mislim, da je marsikomu tuje nastavljati, čez koliko časa naj pralni stroj konča svoje delo. Večina ljudi bi si predvsem želela nastaviti naj začne ob recimo 22:00 ali pa da naj konča ob 6:00, brez da račnaš koliko ur je do takrat. Seveda ni nobene potrebe po ročnem nastavljanju ure. Točen čas lahko pralni stroj dobi iz radijskega signala z točnim časom, iz GPS satelitskega signala ali pa iz GSM signala. Ker pa so pralni stroji ponavadi v kakšni kleti, kjer veliko naštetih signalov ne pride zraven, bi jim lahko enostavno vgradili večno uro. Dandanes ure z natančnostjo par sekund na celo življensko dobo, niso nobena redkost.

Čas pa se ponavadi uporablja zaradi pooceni in dražjega toka. Stroj bi lahko sam razbral, tako kot razberejo električni števci, kdaj je poceni in kdaj dražji tok, ter na osnov tega ime nastavitev. Recimo “operi poceni”. En gumb. Vedno pritisnjen. Brez razmišljanja ali je vikend in koliko je do poceni toka.

Dozirnik
Če se že hvalijo, da pralni stroj ugotovi količino perila in kako umazano je, naj dajo še avtomatski dozirnik. Napolniš ga z 3 kilami pralnega sredstva, stroj pa naj potem porabi kolikor je potrebno. Enako z mehčalcem in drugimi baje potrebnimi aditivi. Načeloma bi lahko stroj sproti ugotavljal, koliko pralnega sredstva se je porabilo, in dodajal novega po potrebi. Če se prav spomnim, so pralna sredstva bazična, in se potem vežejo z umazanijo. Dovolj je torej spremljati proste molekule pralnega sredstva v vodi, in če ta obstaja, potem očitno več ni umazanije, ki bi jo pralno sredstvo ujelo.

Analizator
Stroj bi lahko najprej malce splaknil perilo. Iz takšne vode z vlakni in umazanijo, bi potem s pomočjo masne spektrometrije lahko ugotvil kaj se pere in kako je umazano. In potem sestavil ustrezno pralno sredstvo, in pa ustrezen program in temperaturo. Pa zapiskal, če bi v stroj z usranimi plenicami dal notri tudi lepo sintetično puhovko. Ker to pač skupaj ne gre.