Pralni stroj – 2.del

Prvi del

Oglejmo si, kaj iz vidika uporabnika ima Boschev pralni stroj, kupljen par mesecev nazaj, za razliko od prvega pralnega stroja, ki sem ga spoznal ene 25-30 let nazaj.

Boj kot razmisšljam bolj vidim, da je praktično edina otipljiva razlika možnost zamika začetka pranja. Ko pač nastaviš, naj pranje konča čez recimo 7 ur, se pravi da recimo opere čez noč.

Druga razlika pa mislim da je še nastavljiva hitrost centrifuge. Mislim da so včasi imeli le eno brzino.

Takšen je bil torej napredek v času, v katerem smo pri računalnikih dosegli faktorje več tisoč, v hitrosti in ostalih sposobnostih.

Sedaj pa še detaljne razlike, ki pa jih je definitivno več.

Ker tale novi nima več klasičnega programatorja, so lahko posamezni programi malce bolj različni med seboj. Tako da ni več nujno eden le pod del drugega. Ali je ali ni, se mi ne sanja, ampak načelma so se lahko razvijalci bolj potrudili in dejansko programe bolj prilagodili.

Ventil za vodo je lociran na začetku cevi, kar je bolj varno glede izlitja.

Centrifuga ima precej več obratov, nastavi se lahko stopenjsko. Hkrati pa ne vrti vedno na nastavljenih obratih, ampak začne počasi in potem povečuje. Kar je verjetno optimalnejše tako iz vidika porabe energije, obrabe stroja, pa tudi vzdrževanja oblačil.

Nastavljivost temperature je sicer stopenjska, verjetno je pa precej bolj natančna, kot je bila včasih.

Morda bi moral omeniti fuzzy logic, ki se baje nahaja v stroju. Ampak prodajalec ni bil prepričljiv, ko mi je razlagal kaj to je. Saj se lepo sliši, da stroj na osnovi perila določi parametre, ampak dokler mi ne pojasnijo s katerim senzorjem ocenjuje perilo, bo za mene fuzzy logic predvsem nekaj v prospektu in ne v stroju.

To da pokaže, čez koliko časa bo končal, je sicer lepo, ampak tudi na prastarih si lahko to izvedel, če si si enkrat izmeril kotno hitrost obračanja programatorja. No ja, vseeno je sedaj malce enostavnejše.

Pa porabo elektrike in vode so precej izboljšali. Verjetno.

V nadaljevanju pa, kaj bi nekoč pralni strji lahko imeli.