e-obrazci

Večino obrazcev je objavljeno na internetu. Ponavadi v pdf obliki (recimo vloga za znižano plačilo vrtca). In ves čas me je preganjala ideja, zakaj moram sprintat, in nato ročno izpolniti. Zakaj ne bi izpolnil kar na računalniku, pa potem sprintal, če je že treba oddati na papirju. In fora, pdf to celo podpira. Le da naši vrli uradniki za to še niso slišali. In to za njihove PDFje ni možno. In sem iskal možnost, da bi to vseeno nekako naredil. Precej dolgo iskal, potem pa jo našel čist blizu :-)))

Microsoft office 2003 ima eno orodje, ki se mu reče Office Document Imaging. Namenjeno je sicer primarno scaniranju pa potem ocr, in lahko vržeš v WORD. Ima pa tudi virtualni printer, ki nam omogoča da sprintamo (recimo pdf obrazec) v njegovo obliko (mdi ali tiff). In ko imamo enkrat v tej obliki, lahko v tem programu dopisujemo na dokument kar želimo. V bistvu pišemo po obrazcu. Ki ga na koncu sprintamo. Še več, ker polja ostanejo, lahko recimo naslednji mesec le spremenimo popisane podatke in obrazec je že ok.

Ko sem iskal to rešitev, ki je bila v bistvu že skoz pri meni, sem našel tudi program za delanje pdf-jev Primo PDF.

Ta moja rešitev je bolj ročna. Veliko pa obeta informiran.si, ki pa dejansko pripravlja elektronske obrazce. Kjer so vgrajene tudi ustrezne kontrole, nasveti. Če bi nadgradili še z možnostjo da potem ta obrazec direktno elektronsko vložiš kamorkoli pač je potrebno, bi bila pa zmaga popolna. Država bi to res lahko omogočila. Pa čeprav bi to pomenilo le print pri njih, pa potem ročno dostavo uradnikom. Za nas uporabnike bi bilo precej enostavneje.