GSM + GPS = Nokia 6110 Navigator

Prejšnji mobitel (Sony Ericsson K600i) je crknil – slava mu – in ker iphone še ni bil dostopen, sem na hitro kupil Nokio 6110 Navigator. Resnici na ljubo, predvsem zaradi GPSa. In glavni namen uporabe? Beleženje kolesarskih tur. Ker pač števca za kolo še nimam :-))) pa sem si kupil tega.

Kaj pričakovati od GPSa, ki je dodan mobitelu? Sam v resnici nisem verjel da bo kakšna korist od tega. Nekako tako kot, če bi od misice pričakoval da kuha. Saj kuha, ampak kaj več od kakava ali hrenovk pa ni za pričakovati. In z podobnimi občutki sem nabavil to novo igračko.

Pred tem nisem imel izkušenj z GPSom. Ok, malce sem probal enega Garmina, ki je bil specializiran za treking (hojo). Pa kolega mi je malce o svojem kolesarskem povedal. In sem bil prijetno presenečen. Natančnost nekako enaka kot pri Garminu.

Priložen je route 66, z mapami za vzhodno evropo, se pravi Slovenijo pa še nekaj južnega. ampak tale Slovenija je bolj švohotna. Gre za Ljubljano in par glavnih cest, in konec. Do Črnomlja ne prideš recimo. Samo usmerjanje pa dela zelo ok. Glasovno. In nazorno. Je pa recimo do Čateža imel neke popadke, in se odpravil skozi Maribor. Za druge države lahko doplačaš.

Veliko boljši je Nokia maps. Ima precej bolje pokrito Slovenijo. Žal pa brez doplačila ni za navigacijo (lahko dobiš 3 dni free). Ti poišče pot, pokaže zemljevid – navigira pa ne – razen če doplačaš par 10 EUR.

Naletel pa sem tudi na nav4all, ki se hvalijo z zastonj navigacijo. Program naložiš iz interneta, od koder potem tudi črpa podatke. In če sem prav opazil, se tudi sama routa ne računa na mobitelu ampak pri njih. In izgleda kar obetajoče. Res pa je sam program še nekoliko surov, ni lep. Je pa kar uporaben. Glede na to, da praktično vse vleče preko linije, seveda tudi kuri podatkovno linijo, kar zna biti, sploh v tujini, kar drago.

Kaže pa slednji definitivno na smer, kamor se bodo navigacijski sistemi razvijali v prihodnje. In tudi zakaj bo počasi kombinacija GPS + GSM enostavo nepogrešljiva. Še trenutno veliko slabost mobitelov, da imajo manjši ekran od namenskih avto GPSov, odpravljajo naprave v smislu iphona.

Kaj so servisi, zaradi katerih bodo nepovezani GPSi obsojeni na izumrtje:
– sprotna obvestila o zaprtih cestah,
– obvestila o policijskih kontrolah, radarjih,
– opozarjanje na kršenje predpisov (prehitra vožnja),
– predikcija potovalnega časa, na osnovi podatkov, ki jih bodo poslali v sistem tisti, ki so po isti poti vozili pred par minutami,
– na osnovi podatkov iz prejšnje točke, optimizacija poti,
– beleženje poti (potni nalogi).

Pa še manj avtomobilske lastnosti:
– spremljanje kje se najstnik (otrok) potepa – sine, lahko greš ven, ampak le z vključenim trackingom,
– meet a friend – če je v bližini.

Je pa zabavno gledati to konvergenco naprav in storitev. In ob tem pomisliti, da se imamo za GPS zahvaliti ameriški vojni mornarici. Ki je omogočila nesluten razmah (zabavne) navigacijske elektronike in storitve, o katerih smo lahko le sanjali. In v posmeh vsemu temu, imamo potem še evropski projekt Galileo, ki je seveda 100x boljši od ameriškega vojaškega, ki mu povrh vsega še ni za zaupat, saj lahko Bush čez noč vse ugasne – ampak evropski je trenutno le še na papirju. In če je takšen zanič sistem kot je GPS – ki se recimo zelo slabo obnese pri določanju višine, ker pač za mornarico nadmorska višina ni neki faktor – povzročil takšen razvoj, kaj bo šele prinesel Galileo? Po evropski tradiciji verjetno kup subvencij za priviligirane in kup birokratskih delovnih mest.