Množenje

Mislim da sem enkrat že pisal kako je N. odkrila seštevanje. Ker sem sam malce bolj matematično usmerjen, pa tudi v familiji imamo to, sem bil tega odkritja kar vesel.

Zadnje čase se N. kar rada igra s številkami. Verjento tudi zato, ker v prvem razredu v šoli že malce spoznavajo številke. In potem:

  • Katero je največje število
  • Koliko je miljon + miljon
  • Kolk je neskončno + neskončno

itd…

No in, ko je bila na počitnicah pri babici, kjer sta bili še starejši sestrični, so malce tudi računali. Na minus, ker mora J. malce ponavljati, ker ji v šoli ne gre najbolje. In tako je N. odkrila tudi minus. Pa tudi množenje. 2×2 = 4. 3×3 = hm hm hm, no nekako 9.

Ampak presenetila me je danes. 9 x 9 = 98. ?? Kako ?? Jah simpl ne, 10 x 10 = 100. Pol pa od vsake 10 daš eno stran, skupaj torej dva stran, in potem daš od 100 dva stran in dobiš 98. Otroška matematika pač.

Pa ne vem kaj od tega je bolj razveseljivo. Ali to da dejansko zna odštevat tudi velike številke. Ali pa to, da se trudi iskati nove poti kako nekaj izračunati. In vso to veselje ima potem očka, čeprav je izračun napačen :-)))

One Response to “Množenje”

  1. [...] Sicer pa to ni prva otro­ška mate­ma­tična. Prav zani­mivo je spre­mljati, kako jo spo­zna­vajo. Recimo mno­že­nje. [...]